Mąka orkiszowa pełnoziarnista (Bio Planet)

1 kupi ponownie
2 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (2)

O produkcie

Pszenica orkisz to jedna z najstarszych odmian zboża. Już w czasach starożytnych uprawiana i ceniona za swoje walory. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę, stąd często był on spożywany przez gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie orkisz jest spotykany na uprawach reliktowych, w systemie rolnictwa ekologicznego. Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobra krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa "rozgrzewająco", wspomaga, więc krążenie, jest "tłusty", więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest "wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej, "zapewnia dobra krew" i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny. Spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz, jako pokarm dodający sił, cenili sobie słynący z waleczności Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę. Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze. Przykładowe wartości odżywcze dla 100g mąki: wartość energetyczna - 1652 kJ białka - 12,1 g węglowodany - 75,0 g tłuszcz - 1,7 g  
Ostatnio kupuję mąkę orkiszową taką jak na pierwszym obrazku - firmy Bio Planet. Akurat taka jest w pobliskim Piotrze i Pawle, ale nie przywiązuję do tej marki jakiegoś większego sentymentu. Jestem ogromnym... zobacz całą opinię

Opinie

DODAJ OPINIĘ