|
||||
|
||||||||
|
|
||||
|
||||
|
Co dajecie dzieciom na śniadanie i kolacje?
Mi zawsze brakuje pomysłów, córa nie lubi kaszek ani kanapek ![]()
|
||||
|
||||
|
Ja wymyślam swoim omlety, placuszki, uwielbiają gofry, piekę je bez cukru, na kolację mój 4 latek nie odpuści sobie kaszy, ale ja daję dzieciakom tylko o smaku naturalnym bądź waniliowym ryżową, mannę i uwielbiają kaszę jęczmienną z masłem a i gryczaną nie gardzą
|
|
|
||||
|
||||
|
Kanapek też nie jedzą jedynie tosty ale robie z chleba pełnoziarnistego i do tego tylko serek i np. kawałeczek czosnku
|
|
|
||||
|
||||
|
Ja mam ten sam problem
Na kolacje dla małej obowiązkowo kaszka ostatnio owsianka z bobovity u nas gości. A starsza kanapki albo płatki albo co tam sobie wyduma. Na sniadanie robię tosty z serem żółtym i pomidorem, albo placuszki naleśnikowe z jabłkiem i cynamonem a na to jakiś deserek lub jogurt lub dżem. A jak się śpieszymy tak jak dziś bo Julka na 8 do szkoły to mleko i kilka biszkoptów i to jedzonych w wózku, a dopiero jak wracamy cos treściwszego czyli dziś 2 jaja ze szczypiorkiem na masełku. |
|
|
||||
|
||||
|
A jak się robi te placuszki naleśnikowe, majajula?
|
|||
|
|||
|
U nas nie ma problemu z kaszkami od kiedy zaczęłam do nich dodawać łychę nutelli, albo moich konfitur truskawkowych.
Po za tym: -z mlekiem Cheriosy, albo pszenicę Dingo z Biedronki. -jajecznicę z rzeżuchą, ze szczypiorkiem, albo z paróweczkami i cebulką, -racuchy same, albo z jabłkami -jajeczko gotowane -paróweczki na ciepło z "kepuczem" Z kanapkami też u nas raczej średnio, nie wiem czy można nazwać kanapką, jak najpierw zje szyneczkę, a później kawałek chlebka, albo bułki. |
|
|
||||
|
||||
|
Ja robię naleśniki z dżemem i ze śmietaną, mmm palce lizać
)Poza tym paróweczki, kanapki z wędliną z indyka, musli, płatki na mleku przeróżne. Bardzo smaczne są owsianki z rodzynkami. Racuchy, też rewelacja, z jabłkami lub nawet bez... |
|
|
||||
|
||||
|
Racuchy z rodzynkami, placuszki z syropem klonowym,jabłka w cieście naleśnikowym pycha
|
|
|
||||
|
||||
|
Kiedyś dziewczynki _Julka _zarzyczyła sobie naleśniki ale jajków brak było a mi się do sklepu leciec nie chciało to do mąki i mleka i wody mineralnej gazowanej dodałam tylko cynamonu ciut cukru i cukru waniliowego i starłam jabłko i wyszła fajna papka i usmażyłam z tego placuszki jak lacuchy. Kurcze takie lekkie i puszyste wyszły mniam
teraz co drugi dzien sobie zarzycza, a mała jak wcina az miło patrzeć. A dziś były odsmazane ziemnaczki i jajko sadzone i mlecio |
|
|
||||
|
||||
|
Najsampierw witam po długiej przerwie. Dłuuugo nie pisałam, ale życie tak mi przyspieszyło, że nie nadążałam z myślami, a co dopiero z resztą. Zycie przyspieszyło bo po pierwsze życia mi przybyło (22 tyg. córeczka w brzuszku) a po drugie życie mi się rozbiegało (13 miesięczny bałaganiarz w domu).
Co do śniadań, to sama parskam śmiechem, gdy szykuję śniadanko dla mnie i syna - bo ja piję poranne kakao, do tego płatki lub kanapka z miodem - rano jestem bardzo słodka, nie tylko teraz w ciąży; mój synek za to konkrety, najchętniej jajówka herbatka obowiązkowo. no i wszystko, co czosnkowe, pikantne...męskie.