KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 18-05-2010, 14:41
Mama_i_maluszek Mama_i_maluszek jest nieaktywny
Zbanowany

Domyślnie Woda dla dziecka

Chciałabym rozpocząć dyskusję dotyczącą wody dla dzieci. Czy podajecie swoim pociechą wodę, czy raczej soczki, herbatki i kompociki? I jak wasze pociech reagują na czystą wodę?
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-05-2010, 22:41
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Początkowo córka karmiła i poiła się mlekiem z piersi.
Dość długo to trwało, bo młoda była wybitnym cycoholikiem i oprócz mleka mamy niczego nie chciała, ani picia, ani jedzenia.
Z wielką łaską udawało jej się wypić 100ml soku dla niemowląt dziennie, i cieszyłam się od ucha do ucha, bo oprócz tego niczego "nie-mlecznego" nie chciała.

A gdy nieco minęło jej uzależnienie od mleka mamy i zaczęła cokolwiek jadać (miała wówczas siakieś 18 miesięcy), to i picie zaczęłam traktować jako zaspokojenie pragnienia a nie jedyny sposób na przemycenie witamin czy błonnika.

Lusia wodę bardzo lubi, koniecznie niegazowaną (boi się bąbelków), koniecznie z butelki z tym "dziubkiem" jak nie to w niekapku też ujdzie Żadnych problemów nie było z przyzwyczajaniem, w sumie to woda jest smaczna Ja tak myślę przynajmniej
stare 20-05-2010, 10:19
dziubekap dziubekap jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie

Moja córka ma 10, 5 miesiąca i oprócz piersi dostaje tylko wodę, najczęściej Kropla Beskidu lub Żywiec - oczywiście niegazowana. Pije z niekapka.
Herbatek granulowanych nie podaję ze względu na sztuczność, soki odpadają, bo jest alergia pokarmowa.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-05-2010, 23:13
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Synek, obecnie 4,5 latek do roku czasu jako napój pił mleko z cyca i od czasu do czasu herbatki ziołowe

Córka 1,5 roczku cycoholik ,

ale bez problemu oboje piją czystą wodę, daję im średnio gazowaną, herbatki ziołowe dla dzieci, soki nie słodzone dodatkowym cukrem dodatkowo rozcieńczam je wodą mineralną.
Nie daję dzieciakom Kubusi, Pysiów i tym podobnych gęstych soków
Jeśli rodzice dają sami przykład i piją wodę to raczej nie powinno być problemu z tym aby dzieci piły
Ale zdarzyło mi się spotkać dziecko które chciało dostać do picia to co mają moję w kubkach i dostał wodę czystą , spróbował i zaczął pluć i wykrzykiwać fuj, ale u niego w domu nie ma zwyczaju picia wody tylko coca cola to jest to
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-05-2010, 21:42
Tygrysowa Tygrysowa jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

A wicie my (ja i mąż) pijemy wodę litrami, a mój Tygrys wodą pluje dalej niż widzi, soczkami zresztą też, ostatnio również kaszką i zupkami Jedyne picie które jeszcze toleruje to hipp- słodkie jabłuszko. ale absolutnie nie można go rozcieńczyć jak radziła pediatra. Nie mniej nie zniechęcam się może chwyci za którymś razem.

A mam pytanie jeszcze wy podajecie wodę min przegotowaną? Mój mały dużo mniejszy od Waszych dzieciów ma niecały rok. Od kiedy można nie gotować wody?
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-05-2010, 22:18
zanetkaf zanetkaf jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Ja córce podawałam wodę niegazowaną Żywca mniej więcej od piątego- szóstego miesiąca i mineralnej nigdy nie gotowałam.
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-05-2010, 22:38
Mały bangler

Domyślnie

A co z tym że maluchom można podawać tylko wodę niskomineralizowaną? Przejmowałyście się tym?
Zauważyłam ostatnio, że niektóre wody maja napisane że nadają się do żywienia niemowląt, a inne że nadają się dla dzieci powyżej roku. I już sama nie wiem co o tym myśleć bo do tej pory wda była wodą.
Używamy Dobrawy.

My wody używamy do wszystkiego: gotujemy nawet na mineralnej zupki i inne, kranówka u nas strasznie śmierdzi i czasem leci zardzewiała.
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-05-2010, 22:58
zanetkaf zanetkaf jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Żywiec mieści się w normach dla wód niskomineralizowanych.

Na butelkach nawet mają napisane " produkt polecany przez instytut matki i dziecka w żywieniu niemowląt".
Odpowiedź z Cytatem
stare 15-06-2010, 13:32
Dopajanie Dopajanie jest nieaktywny
Zbanowany

Domyślnie

Czy wodę butelkowaną podajecie jako napój czy na jej bazie tworzycie również inne posiłki (kaszki, zupki itp)? I jak oceniacie jakość kranówki w waszych domach? I ostatnie, czy ktoś spotkał się z wodą Mama i ja?
Odpowiedź z Cytatem
stare 15-06-2010, 19:41
Mały bangler

Domyślnie

My do wszystkiego, bo nasza kranówka śmierdzi
Kupowałam tą wodę jakiś czas temu. Nam pasowała. Dobra była i tania. Niestety szybko i nagle zniknęła z supermarketów.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów