|
||||
|
||||||||
|
|
||||
|
||||
|
To, że nadmiar fluoru robi duże kuku naszemu zdrowiu to wiemy (jeśli nie wiemy to poczytajmy np. tutaj http://otworz-oczy.org/index.php/cala-prawda-o-fluorze/ )
W każdym razie unikam tego dziadostwa jak mogę, szukam pasty do zębów bez fluoru, ale strasznie trudno takową dostać. Albo napisane jest, że nie ma a okazuje się, że jednak 0.000025% ale jest , albo nie zawiera fluoru jak pasta Tołpy, ale za to zagęszczacze, parabeny i inne cuda, a tych też unikam Ostatnio zakupiłam pastę Himalaya Ayurvedic pasta z naturalnym fluorem 100g Zastanawiam się jak to jest w rzeczywistości, czy można polegać na zapewnieniom producenta tej pasty, że w składzie znajdziemy tylko: naturalny fluor, granatowiec właściwy , Neem (miotłę indyjską), akację arabską, niepokalanek, jesion nepalski. I co sądzicie na temat naturalnego fluoru? Doczytałam, że znajduje się on w takich produktach jak: mąka, gryka, owies, buraki, ryby, mięso cielęce, szpinak, marchew, ryż, groch i sałata... Ostatnio edytowane przez gregona ; 31-01-2010 o 00:34. |
|
|
||||
|
||||
|
Eee, nie no, bez przesadyzmu z tym fluorem w burakach
![]() Gregona a wiesz coś o Olaflur? To dość stary związek, w sensie dość dawno odkryty i już co nieco przebadany, nazywany też aminofluorkiem, zawarty w Elmexach i Adentach, i w Tołpach też chyba, przy czym Elmexy i Tołpy mają do kompletu parabeny, a Adenty nie ![]() I akuratnie o nim źle nie piszą Na cosmeticsdatabase.com ocena 1, podczas gdy fluorek sodu ma 9.Co do past bez fluoru to są, np. Lavera BASIS SENSITIV.
Ostatnio edytowane przez Chemical ; 31-01-2010 o 01:11. |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
"Po połknięciu 100 mg fluorku W) (odpowiada to 10 ml elmex® fluid) mogą pojawić się reakcje uboczne, takie jak: mdłości, wymioty, biegunka i utrata płynów, powodująca w ekstremalnych przypadkach wstrząs. Rzadko może wystąpić zmęczenie oraz bladość. Wymienione objawy pojawiają się głównie w ciągu godziny od aplikacji i ustępują po 3-6 godzinach. Minimalna dawka toksyczna fluorkudla człowieka zawiera się w granicach 5-10 mg/kg masy ciała. Dawka śmiertelna fluorku dla człowieka zawiera się w granicach 30-65 mg/kg masy ciala. Minima/na dawka toksyczna efmex® fluid d/a organizmu człowieka (teoretycznie): Dla dziecka o masie ciała 5 kg wynosi średnio 2,5 ml elmex® fluid Dla dziecka o masie ciała 10 kg wynosi średnio 5ml elmex® fluid Dla dziecka o masie ciała 30 kg wynos; średnio 15 ml elmex® fluid Dla dorosłego o masie ciała 70 kg wynosi średnio 35ml elmex® fluid Pierwsza pomoc W przypadku lekkiego zatrucia «150 mg F-, co odpowiada 15 ml elmex® fluid) pacjent powinien pic mleko. W przypadku ciężkiego zatrucia powinny być podtrzymywane funkcje życiowe organizmu. Pomoc medyczna W przypadkach lekkiego zatrucia «150 mg F,co odpowiada 15 ml elmex® fluid) zaleca się podawanie wapna, mleka lub tabletek zawierających glukonian wapnia. W przypadkach ciężkiego zatrucia na wstępie należy usunąć substancję czynną, a następnie podać tabletki zawierające rozpuszczalne wapno oraz węgiel leczniczy. Jeśli jest to konieczne, można brać pod uwagę dożylne podanie wapnia,wymuszenie diurezy oraz alkalizacje moczu. Należy dokładnie monitorować prace serca, krzepliwość krwi, równowagę elektrolitową i kwasowo-zasadową. Przewlekle przedawkowanie Jeśli całkowite dzienne spożycie fluorku stale przekracza 2 mg (F-) w okresie rozwoju zębów (do wieku 6 - 7 lat), substancja międzykomórkowa szkliwa ulega uszkodzeniu i mogą się pojawić defekty mineralizacji szkliwa. Fluoroza szkliwa ogólnie nie wpływa na jakość szkliwa, ale jest widoczna w postaci smug, co stanowi defekt kosmetyczny." uf...tyle czytania a dotyczy..tylko/aż pasty do zębów :/ Dzięki za namiar na tą bez fluoru nie znałam jej ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
No w tym środku do intensywnej fluoryzacji to jest aminofluorków napchane aż grubo, zwyczajna pasta zawiera w całej tubce zawartość olaflur odpowiadającą ~25mg F-, trzeba by było 4 tubki zeżreć na raz żeby mdłości i sraki dostać
![]() Natomiast interesuje mnie bardziej to, czemu fluorek sodu ma w charakterystyce podane że jest neurotoksyną, że ryje łeb już w mardzo małych dawkach, może powodować nowotwory, wpływać na układ hormonalny, jest toksyczny dla organizmu człowieka, powoduje zmiany biochemiczne w komórkach, i takie tam, zaś Olaflur niet. Zastanawiają mnie szlaki metaboliczne obu związków w organiźmie ludzkim.
|
||||
|
||||
|
Chemical żeby zrozumieć pewne kwestie potrzeba tęgiej głowy. Jakby nie było, zastanawiające jest, iż fluorek sodu, Olaflur i Dectaflur przeważnie występują razem w pastach do zębów i też nasuwa się pytanie: "po co"...
|
|
|
||||
|
||||
|
A pokusiła się któraś zadzwonić do swojego mpwik - co by zapytać czy woda jest w Waszym mieście fluoryzowana i ile zawiera fluoru?
Ja się pofatygowałam, i dowiedziałam się że we Wrocku wody nie fluoryzują, zaś zawartość fluoru wynosi 0,14-0,22 mgF- w litrze wody.