|
||||
|
||||||||
|
|
||||
|
||||
|
Z poprzednich konkursów wyciągnęliśmy wnioski, a to że przy każdym konkursie będą kontrowersje też już wiemy
![]() Określamy minimum długości recenzji nie po to aby nagradzać za ilość znaków, ale żeby wyeliminować masowe pisanie recenzji, które mają 3 słowa i żadnej wartości a byłyby liczone jako „punkt”. Nagradzamy za ilość recenzji, bo jakieś kryterium trzeba przyjąć - mimo iż niedoskonałe jest to rozwiązanie jasne, otwarte i bezstronne, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kryteria były inne. Nie wycofujcie się teraz uznając „róbcie jak uważacie, my najwyżej nie będziemy brać w tym udziału” – widzimy że jest potrzeba rozszerzenia formuły konkursów dlatego poza krytyką obecnej akcji prosimy o konstruktywne uwagi jakie zasady mają mieć kolejne akcje. Na początek nasza propozycja rozszerzenia obecnej akcji „Recenzent tygodnia”. Dla osób, które wolą napisać mniej ale dłuższych recenzji proponujemy drugi próg punktacji: 5 punktów za recenzję, która przekroczy 1000 znaków. |
|
|
||||
|
||||
|
oj to i ja się uzewnętrznię
chociaż może nie na temat przykro mi, że bangla stała się taka pozadziecięca i bardziej zaczyna przypominać jakieś ceneo czy co.... kiedyś bardzo lubiłam tu wchodzić a teraz robię to coraz rzadziej i rzadziej.... |
|
|
||||
|
||||
|
plati, tutaj Użytkownicy dyskutują na temat pomysłów do nowego konkursu.
Masz może jakąś ciekawą propozycję w jaki sposób przeprowadzić akcję promocyjną aby wszyscy byli zadowoleni? |
|
|
||||
|
||||
|
A czy ten drugi próg już działa, czy to dopiero propozycja?
Mnie się podoba, to wyrównuje nieco szanse, dobry pomysł ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Na razie to propozycja.
Jeżeli nie pojawią rzeczowe argumenty wskazujące wady takiego rozwiązania to możemy wprowadzić to rozszerzenie od nowej edycji - czyli od najbliższego poniedziałku. |
|
|
||||
|
||||
|
Przy aktualnym limicie słów zauważyłam "sztuczne zapychanie" z cyklu : "świetne/ na prawdę polecam/moja mama, ciotka, sąsiadka też używała, miała/ próbowała"..itp. Post napisałam, bo właśnie zirytował mnie brak rzeczowych informacji, które faktycznie byłyby pomocne, a których szukałam. Sama staram się w dokładny i rzeczowy sposób opisywać produkty.
Limit większej ilości znaków, może (aczkolwiek nie musi) spowodować "dopieszczanie" dotychczasowych recenzji z cyklu "bardzo ślicznie pachnie " heh, pewnie teraz generalizuję, ale sądząc po dotychczasowych wpisach, jest to możliwe...Myślę, że zwiększony limit słów jest dobrym rozwiązaniem z pewnym "ale"... Dodałabym kryteria jakie musi spełniać "pełnowymiarowa" recenzja, czyli napisanie o tym co będzie przydatne dla potencjalnego odbiorcy: Jak wygląda opakowanie, co zawiera, spostrzeżenia odnośnie produktu, zwrócenie uwagę na skład, jakość wykonania, konsystencje, smak, zapach, wydajność, wielkość, itp. Wiadomo, że to powinno znaleźć się w każdej recenzji, ale jednak nie znajduje się, trudno tu o dyscyplinę, bo każdy ma inne odczucia.. Co do samych spostrzeżeń, że bangla staje się "masówką" może warto byłoby zaznaczyć w regulaminie, że za recenzje typowo "dziedzięcych" produktów jest inna- wyższa punktacja, to powinno przystopować recenzowania proszków do prania, jogurtów itd. |
|
|
||||
|
||||
|
A może zamiast ogłaszać konkursy w których nagrodę otrzymuje się za ilość recenzji z odpowiednią ilością znaków może po prostu raz w miesiącu redakcja przyzna swoją nagrodę . Może to być nagroda za recenzję którą przeczytało np. najwięcej osób, lub za produkt który czekał rok aż zostanie zrecenzowany , kryteria mogą byc naprawdę różne.
Zgodzę się z Gregoną że zazwyczaj ilość nie przechodzi w jakość, i naprawdę wiele jest recenzji w stylu fajny produkt, nam pomógł a inny nie, i koniec recenzji. |
|
|
||||
|
||||
|
oj przepraszam redakcjo przepraszam, ze znów się zbłaźniłam i napisałam nie na temat.
a co do tematu, to myślę, że Baj ma dobry pomysł, z kryterium własnym bangli. Recenzja miesiąca to fajna sprawa. |
|
|
||||
|
||||
|
Nom, to może być dobry pomysł, tak z raz w tygodniu wybierać najlepszą zdaniem redakcji recenzję (czy dwie recenzje) - wg własnych kryteriów redakcji.
Najciekawsza, najwięcej wnosząca, najbardziej rewolucyjna, najbardziej oczekiwana... Każdy by się starał pisać najlepiej. I każdy by miał szansę. I by była "walka" do końca. Tylko kryterium "recenzja najwięcej razy przeczytana" mi się nie podoba, bo już widzę pole do manipulacji w stylu "wejdź mi w recenzję a ja ci oddam glos w innym konkursie". Ehh...
|
||||
|
||||
|
Chemicalto była tylko luźna propozycja, a jakimi kryteriami będzie się kierowała redakcja to jej wybór, i najlepiej gdyby o tym czym się kierowano przy wyborze zwycięzcy informowano dopiero przy przyznaniu nagrody
![]() |