KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 19-03-2010, 23:13
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Yhym, tak, po przyznaniu nagrody.

Nie byłoby takiego mordowania się na recenzje, ścierania, tylko normalne pisanie wartościowych tekstów z miłą niespodzianką pod koniec tygodnia.

Gdyby do tego jeszcze ludzie podchodzili z poczuciem humoru i dystansem, to by mogło być super fajnie...
stare 19-03-2010, 23:19
pinklady pinklady jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

i ja się wypowiem.
odkąd jest ten konkurs normalnie namnozyło sie recenzji jak grzybów po deszczu, zwłaszcza tych "mi pasuje" itp. kompletnie nikomu nie przydatnych.
w dwa lub trzy dni jedna osoba - nowy użytkownik- potrafi natrzaskać full recenzji
- no podziwiać tylko!
stali uzytkownicy czasem w kilka miesięcy
tyle nie naklepią a to dlatego że nie ida na ilość tylko na jakośc
tyle mojego wywodu.

gregona no troche się nie zgodzę z tym że za dziecięce recenzje większa punktacja co przystopuje recenzje jogurtów itp.
troche się wytłumaczę z recenzji jogurtów.

ja z racji swojej pracy spotykam się z wieloma przedstawicielami, próbuje wiele nowości w tym dziale (jogurty, serki, sery) i nadal chciałabym pisac recenzje na ten temat.

Ostatnio edytowane przez pinklady ; 19-03-2010 o 23:48.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 00:05
zanetkaf zanetkaf jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Ja trafiłam na do bangli właśnie dzięki konkursowi z nagrodami.
To był taki, że nagrody byly gwarantowane, za określoną ilość punktów można było dostać określoną nagrodę i był wyznaczony dzienny limit recenzji, co też nieco stopowało zalew słabymi recenzjami.

Z perspektywy czasu, jak czytam niektóre z moich początkowych recenzji to nie jestem z nich dumna im dłużej należałam do społeczności bangli tym według mnie te recenzje stawały się wartościowsze.

Myślę, że jeżeli takiego typu konkurs przyciągnie jednego czy dwóch naprawdę dobrych recenzentów i stałych bywalców to uważam, że warto i nagrody przestają być najważniejsze.

Na początku wątku gregona podała jako przykład dobrej recenzji, recenzję szefolki, dla kontrastu podam jedną z pierwszych recenzji szefolki, żeby pokazać że z takich osób które wydawałoby się, że idą tylko na ilość mogą być ludzie .

http://www.bangla.pl/opinia-bartek-p...zaje-r7080.htm

Jeśli chodzi o kryteria przyznawania nagród "to jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził" .

Kryterium 1000 znaków spowoduje zalew recenji, które tak naprawdę będą laniem wody i też nic nie wniosą.

Mi osobiście najbardziej podobal się ten pierwszy konkurs w którym brałam udział.

Przystąpiłam do aktualnego konkursu, ale widzę że pisząc recenzje tylko wieczorami jestem bez szans , tymbardziej że przy każdej recenzji staram sie aby spełniała kryteria, które bangla określa jako znamiona dobrej recenzji i aby komuś mogła sie faktycznie przydać, nawet pisząc krótką recenzje staram się w niej zawrzeć to co uważam za istotne.

Najbardziej lubie pisać recenzje produktów których nikt przede mną nie recenzował i októrych przed zakupem nigdzie nie mogłam nic znaleźć.
Czuję sie wtedy jak pionierka i mam poczucie dobrze spełnionego obowiązku, bo sama z bangli czerpię garściami .
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 00:34
zanetkaf zanetkaf jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Nie podoba mi się rozdzielanie jako osobnych produktów np. proszków, czy odświeżaczy do takanin w zależności od zapachu, czy np tego czy jest do kolorów czy do białego.

Wydaje mi się, ze to wjednej recenzji można zwrzeć, np. który Pur jest lepszy niebieski zółty czy biały.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 01:45
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Od reguł konkursu zależy kto będzie miał w nim szanse, a kto nie (bo wszystkich się uszczęśliwić nie da).

W ten sposób, przy długofalowych konkursach danego typu, można sobie dowolnie "wymodelować" profil użytkowników jak i formę całego serwisu.

Tak to już bywa
stare 20-03-2010, 11:03
Pete Pete jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Moim zdaniem najlepszym pomysłem jest ten o długości recenzji za ileś punktów. Zasady muszą być przejrzyste i jasne dla każdego. A że ludzie będą lać wodę? A kto by miał oceniać czy to już woda czy jeszcze nie? Granicy jakieś konkretnej nie ma, a kto by to oceniał? Ja, Ty, kto? A co potem gdy ktoś stwierdzi, ze nie zgadza się z Twoim werdyktem i inni tez się nie zgodzą bo ich zdaniem to woda nie będzie a twoim będzie? Wszystko musi być jasne i transparentne dla każdego. Reguły gry zawsze takie muszą być.
Także uważam, ze ten pomysł jest najlepszy.

btw. ja tam się cieszę, że mam możliwość oceny rożnych produktów. Prod dziecięcych już nie używamy więc mogę sobie oceniać inne tutaj a nie gdzie indziej i mi to odpowiada
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 12:12
gregona gregona jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał pinklady Zobacz post
ja z racji swojej pracy spotykam się z wieloma przedstawicielami, próbuje wiele nowości w tym dziale (jogurty, serki, sery) i nadal chciałabym pisac recenzje na ten temat.
Ja nawet nie piłam do Ciebie o tych jogurtach tak mi się napisało, bo ktoś wcześniej wspominał o jogurtach właśnie. Ja tak się składa, że mam możliwość częstego testowania przeróżnych produktów, nie tylko dziecięcych....

Zanetkaf czasem każdemu może zdarzyć się "bubel" a nie recenzja, jeśli pokieruje się np. emocjami i się uzewnętrzni A post nie napisałam, po przeczytaniu jednej recenzji, a kilku takich "bubli" tej samej osoby i lekko mnie to zniesmaczyło...
Po rozwijającej się dyskusji widać, że temat jest złożony i trudno będzie znaleźć konsensus. Mnie osobiście też przypadł do gustu pomysł, aby Redakcja wg własnego uznania wyróżniała jedną czy dwie osoby, tylko czy jest realne przeglądanie każdej napisanej recenzji...Decyzja sama w sobie też byłaby bardzo trudna do podjęcia.

Ostatnio edytowane przez gregona ; 20-03-2010 o 12:20.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 15:09
Mikolaj2209 Mikolaj2209 jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie

Witam serdecznie. Nie bardzo rozumiem co tak bardzo "zdenerwowało" Cię w mojej wypowiedzi o produkcie NuvaRing? Czy by potwierdzić wiarygodność stosowania produkty powinnam wysłać może zdjęcie już zużytego produktu??? Bo nie rozumiem... O litooooooooości... Jeśli chodzi o ścisłość bardzo miło by mi było gdybym wygrała, co nie przekłada się na pisanie NIEPRAWDZIWYCH recenzji!!! Wszystkie recenzje które napisałam są prawdziwe i nie spowodowane CHĘCIĄ WYGRANEJ!!! Wszystkie produkty "testowałam"! A ilość moich recenzji wynika z tego, że aktualnie posiadam dużo wolnego czasu!!!
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 21:21
redakcja redakcja jest nieaktywny
Super Moderator

Domyślnie

Widzimy, że głównie pomysły to „przyznanie co jakiś czas nagrody komuś, kto wg redakcji akurat na nią zasłuży” i „ocenianie przez redakcję każdej recenzji pod względem zawierania określonej ilości punktów i odrzucanie tych niespełniających”
Wady jakie zauważamy w tych rozwiązaniach:

- organizowanie konkursu ma zachęcić obecnych i nowych użytkowników do wzmożonej aktywności w zamian za możliwość zdobycia nagrody – sam fakt ogłoszenia że raz w miesiącu coś komuś damy to naszym zdaniem żadna zachęta.

- z powyższego wynika również kwestia bezstronności i kryterium wyboru komu dać nagrodę – ten wariant już przerabialiśmy i wypada on źle. Wybieramy 5 osób które naszym zdaniem najbardziej zasłużyły na nagrodę, jednak pozostałe 50 również w jakiś sposób zasłużyło i zapewne też spodziewają się że nagrodę dostaną – gdy tak się nie dzieje są niezadowolone, a gdy kryteria nie są „mierzalne” bardzo trudno jest w każdym przypadku wskazać kto i za co dostał a kto i dlaczego się nie załapał.

- podobnie wygląda sprawa przeglądania i odrzucania z punktacji jakiejś konkretnej recenzji. Poza marginalnymi przypadkami znakomita większość recenzji pojawiających się w serwisie nadaje się do publikacji. Nie chcielibyśmy doprowadzić do sytuacji gdy duża ilość recenzji jest odrzucana z konkursu „bo czegoś w nich brakuje” a jednocześnie zostaje w serwisie bo do publikacji jest ok.

Zgodnie z tym co wcześniej proponowaliśmy od najbliższego tygodnia wprowadzamy drugi próg punktacji: 5 punktów za recenzję, która przekroczy 1000 znaków. Oczywiście mamy na uwadze, że mogą się pojawić przypadki rozciągania recenzji – takie przypadki będziemy na pewno monitorować i rygorystycznie eliminować. Na razie wprowadzamy to rozszerzenie na 1 tydzień – czy zostanie na dłużej pokażą wyniki i zainteresowanie tym wariantem.

Z większości wypowiedzi tego wątku przebija krytyka do krótszych lub masowo pisanych recenzji. Zgadzamy się z tym że idealnie byłoby gdyby każda recenzja miała 5000 znaków, obowiązkowo zawierała 10 punktów itp. – ale po prostu realia weryfikują że tak się nie da – raz ze względu na różnorodność produktów a dwa ze względu na różne sposoby pisania Użytkowników.

I w związku z tym tak jak pisaliśmy wcześniej chyba lepiej dla osób, które szukają informacji o produkcie gdy znajdą kilka różnych nieco krótszych wypowiedzi niż nie znajdą żadnej albo jedną. Oczywiście pomijamy tu przypadki ekstremalnie, krótkich i zupełnie bezużytecznie treści – te zawsze są usuwane.

Recenzje użytkownika Mikolaj2209 spełniają kryteria tego konkursu, zawierają istotne informacje i nic w ich treści nie wskazuje na to że mogą być nieprawdziwe lub pisane „teoretycznie”. Sam fakt napisania ich w krótkim czasie czy też ze względu na chęć zdobycia nagrody nie może tu być traktowany negatywnie.

Rozszerzenie, które zamierzamy wprowadzić praktycznie wyrównuje szanse wszystkich osób, zarówno tych piszących krótsze recenzje i tych piszących dłuższe. Ponieważ baza produktów jest w zasadzie nieograniczona i każda osoba, która twierdzi, ze wyczerpała możliwość recenzowania produktów dziecięcych ma możliwość recenzowania produktów innych typów.
Odpowiedź z Cytatem
stare 20-03-2010, 23:09
pinklady pinklady jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał zanetkaf Zobacz post
Nie podoba mi się rozdzielanie jako osobnych produktów np. proszków, czy odświeżaczy do takanin w zależności od zapachu, czy np tego czy jest do kolorów czy do białego.
Wydaje mi się, ze to wjednej recenzji można zwrzeć, np. który Pur jest lepszy niebieski zółty czy biały.

też tak uważam.

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów