|
||||
|
||||||||
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Powinnam zacząć "droga Redakcjo"
a zacznę "ej nooo" do tej pory uważałam ten serwis za na prawdę twórczy - w dużej mierze za sprawą przesympatycznych osóbek (mowa tu o tych poznanych na forum), które udzielają na prawdę fachowych, pomocnych rad (mowa nie tylko o forum, ale także o pisanych recenzjach). Jednak odkąd pojawiła się nowa akcja "recenzent tygodnia" poczułam zdrowy niesmak. Rozumiem, że działa tu "marketing" i trzeba "rozkręcać interes", jednak akcja typu "wyścig" sprawia, że ilościowo owszem, przybędzie recenzji, ale jakościowo.... Nie chciałam interweniować, żeby nie być posądzoną o np. "zazdrość" Jednak po przeczytaniu recenzji tego samego produktu dodanej 2 miesiące temu http://www.bangla.pl/opinia-organon-...ring-r8000.htm i 13 h temu http://www.bangla.pl/opinia-organon-...ing-r10111.htm powiedziałam sobie "litoooości"... Redakcjo, może jakiś monitoring tego co jest "wtłaczane" szczególnie przez "nowych recenzentów" ? |
|
|
||||
|
||||
|
Stanowczo JAKOŚĆ. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że różne osoby mają różny sposób pisania – niektórzy piszą bardzo dokładne referaty, inni pozostawiają lakoniczne wpisy typu „super”, albo „same zalety” – wszystkie wpisy są przeglądane i na bieżąco moderowane. Te najkrótsze i nic nie wnoszące są natychmiast usuwane – bo nie chodzi o ilość.
W obecnej promocji ustaliliśmy minimalną długość recenzji na 250 znaków jako kwalifikującą do uzyskania punktu w promocji – jest to naszym zdaniem rozsądna długość dla szerokiej gamy produktów – bo o ile o wózku można napisać 3 strony tekstu to jednak już o szamponie czy mydełku raczej nie. Popatrz też na to „ilość” z innej strony – gdyby nie ta akcja i nie osoby które włożyły pewien wysiłek aby nagrodę zdobyć to być może wiele produktów nie miałoby żadnej recenzji lub miałoby ich bardzo mało. Chyba lepiej poznać zdanie również tej kolejnej osoby zamiast usuwać recenzję, która wypada mniej korzystnie w porównaniu z inną. Uwzględnimy Twoje zgłoszenie przy planowaniu kolejnych akcji, tak aby osoby, które piszą mniej ale za to dużo bardziej wyczerpująco również poczuły się usatysfakcjonowane. Mamy również nadzieję, że sam fakt pojawienia się promocji nie spowoduje, że osóbki poznane na forum przestaną być przesympatyczne a ich rady przestaną być fachowe ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
I wyszło, że się czepiam
No nic, pozostaje mi wierzyć, że jednak nie wszyscy odstawią masówkę i jednak nadal będę mogła znaleźć w recenzjach PRZYDATNE informacje pozdrawiam Redakcję ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Gregona, nie traktujemy tego jako czepiania się i Ty też nie powinnaś tego tak traktować. Zawsze chętnie poznamy uwagi i spostrzeżenia Użytkowników, dlatego dziękujemy Ci za zgłoszone wątpliwości.
Była to też dobra okazja żeby przedstawić nasze racje związane z właśnie takim zdefiniowaniem zasad akcji. Przy tej okazji mamy też dość nietypową propozycję – do Ciebie i wszystkich innych, którzy chcieliby mieć wpływ na tego typu akcję: Zaproponujcie nam na jakich zasadach możemy zorganizować kolejną akcję – mamy np. 5-10 różnych prezentów, akcja trwa miesiąc i co mają zrobić Uczestnicy oraz w jaki sposób wyłonić zwycięzców. Istotne jest, aby w zamian za nagrody Uczestnicy wykazali się aktywnością, która jest zgodna z głównym celem serwisu (baza produktów, recenzje produktów) Jeżeli pojawią się ciekawe pomysły na pewno z nich skorzystamy. |
|
|
||||
|
||||
|
Hyhy
![]() Będę myśleć nad szczegółami takiej akcji, ale już teraz jednego jestem pewna: Rozstrzygać o wygranej powinno jury-redakcja, albo jakieś obiektywne przesłanki. Absolutnie nie róbcie niczego z publicznym głosowaniem, klikaniem itp. itd.. Jeszcze nie widziałam żeby w konkursie z "głosowaniem internautów" wygrała osoba, która na to zasługuje. Mi osobiście takie akcje "na ilość" nie są na rękę, bo dużo już produktów porecenzowałam i z rękawa 100 recenzji nie natrzaskam. Szczególnie że mam zasady, jakie mam, i chłamu Wam tu fundować nie będę, ani recenzować hurtowo jogurtów też nie No ale przecież nie pode mnie te akcje są robione ![]() Więc chociaż o ten tryb wyznaczania zwycięzców nawołuję, żebyście żadnej klikaniny nie urządzili ![]()
Ostatnio edytowane przez Chemical ; 19-03-2010 o 13:13. |
|
|
||||
|
||||
|
No tak na zdrowy chłopski rozum, no to wypadałoby oceniać zawartość recenzji, a nie ich ilość - jeżeli to jakość jest ważna.
Redakcja by musiała wydawać "wyroki" ![]() Błagam tylko, żadnego głosowania internautów na najlepszego recenzenta, czy liczenia klikniętych rączek w górę... Albo wyjście pośrednie, typu połowa puli nagród dla "szybkopiszących", a połowa na "nagrody specjalne" za jakość recenzji ![]() Tak, żeby osoba pisząca porządne recenzje miała jakiekolwiek szanse na wygraną ![]() Bo w takiej akcji z liczeniem recenzji, to nawet jeżeli można się nad produktem roztkliwiać na 3 strony, to i tak każdy napisze na 3 zdania, i następną, i następną Bo ilość się liczy.
|
||||
|
||||
|
Mnie osobiście ten konkurs się podoba, nagrody są ciekawe jak na razie, fajnie że ranking użytkowników jest jawny, zasady przejrzyste.
Co do długości recenzji w 250 znakach można zawrzeć kwintesencję i przekazać "jakąś konkretną treść", ale też można napisać same bzdury (przykład recenzji która spełnia kryterium, ale osoba pisze nie o tym produkcie co jest przedstawiony: http://www.bangla.pl/opinia-puritans...dha-r10127.htm) dlatego jakość recenzji powinna być weryfikowana w tym konkursie, o ile jest to możliwe przy takim nawale recenzji dziennie ![]() Natomiast zaraz jak zobaczyłam ten konkurs nasunęła mi się myśl taka sama jak Chemical - co ze starymi użytkownikami, którzy są na bieżąco aktywni, mają już wiele recenzji na swoim koncie. Ja też we wrześniu byłam tu nowa i jak zobaczyłam tą stronkę to ogarnął mnie "szał - pał" i do upadłego pisałam recenzję jedna za drugą, a w głowie miałam kolejne recenzje kolejnych produktów, wszystko nowe, wszystko miałam, znam, używałam ..... szaleństwo Wiadomo, że z nowymi osobami, czy z osobami, które mają długi staż, ale recenzje piszą sporadycznie nie mamy szans. I podobnie jak Chemical mam opór żeby pisać recenzję wszystskiego co popadnie, co w ciągu całego życia zdążyłam kiedyś tam poznać, czy zjeść, dla mnie to trochę bez sensu, takie na siłę, wyścig o punkty, poza tym pisanie recenzji produktów które niemal każdy zna jest moim zdaniem bezcelowe, myślę, że zaglądają tu osoby które szukają najlepszego wyboru dla dziecka, a nie takie co szukają pomysłu na obiad, zastanawiają się jakie banany kupić, albo nie jadły jeszcze jogurtu jogobela - kto jeszcze go nie jadł ? ![]() Poza tym przyznam szczerze, że serwis od września zmienił się na niekorzyść, rejestrowałam się na stronie ogólnie rzecz biorąc poświęconej głównie dzieciom, owszem były inne działy zawsze, ale tam recenzje pojawiały sie sporadycznie, były zachowane odpowiednie proporcje, od jakiegoś czasu zrobił się tu straszny "misz masz", ciągle rozbudowuje się dział spożywczy, a recenzje produktów dla dzieci pojawiają sie sporadycznie, ostatnio poruszony temat dodawania bezsensownych produktów z gazetek, typu zgrzewarka do folii na przykład...... ![]() Wydaje mi się że w tej kwestii powinny być jakieś ograniczenia i przywrócone proporcje. Wiem, że to jest trudne do rozstrzygnięcia, bo każdy ma tu prawo napisać o czym chce, ale nie podoba mi się ten wygląd banglii, zaglądam ostatnio tylko w nadziei, że przeczytam coś interesującego, ale takie recenzje - perełki pojawiają się niezwykle rzadko i osoby które je piszą na pewno TEGO KONKURSU NIE WYGRAJĄ !!! a powinny nie wiem każdy ceni sobie coś innego, widać bangla ceni sobie jak jest "poruszenie" na stronie - rozumiem to, cel został osiągnięty, ale myślę że jest trochę osób zniesmaczonych, nic nie poradzicie, wszystkim się nie dogodzi ![]() ja bym była za konkursem w którym ocenia się przydatność recenzji, ale kto by to miał oceniać to pomysłu nie mam, bynajmniej nie użytkownicy, bo na pewno zawiść ludzka i złośliwość nie pozwoli wygrać tym którzy na to zasługują, co widać po zielonych i czerwonych łapkach - ktoś kto podaje masę cennych informacji dostaje czerwony paluch bo ktoś ma inne zdanie na ten temat ..... ![]() Ostatnio edytowane przez mama_emilki ; 19-03-2010 o 13:45. |
|
|
||||
|
||||
|
Witam serdecznie. Nie bardzo rozumiem co tak bardzo "zdenerwowało" Cię w mojej wypowiedzi o produkcie NuvaRing? Czy by potwierdzić wiarygodność stosowania produkty powinnam wysłać może zdjęcie już zużytego produktu??? Bo nie rozumiem... O litooooooooości... Jeśli chodzi o ścisłość bardzo miło by mi było gdybym wygrała, co nie przekłada się na pisanie NIEPRAWDZIWYCH recenzji!!! Wszystkie recenzje które napisałam są prawdziwe i nie spowodowane CHĘCIĄ WYGRANEJ!!! Wszystkie produkty "testowałam"! A ilość moich recenzji wynika z tego, że aktualnie posiadam dużo wolnego czasu!!!
|
|
|
||||
|
||||
|
Widzimy, że głównie pomysły to „przyznanie co jakiś czas nagrody komuś, kto wg redakcji akurat na nią zasłuży” i „ocenianie przez redakcję każdej recenzji pod względem zawierania określonej ilości punktów i odrzucanie tych niespełniających”
Wady jakie zauważamy w tych rozwiązaniach: - organizowanie konkursu ma zachęcić obecnych i nowych użytkowników do wzmożonej aktywności w zamian za możliwość zdobycia nagrody – sam fakt ogłoszenia że raz w miesiącu coś komuś damy to naszym zdaniem żadna zachęta. - z powyższego wynika również kwestia bezstronności i kryterium wyboru komu dać nagrodę – ten wariant już przerabialiśmy i wypada on źle. Wybieramy 5 osób które naszym zdaniem najbardziej zasłużyły na nagrodę, jednak pozostałe 50 również w jakiś sposób zasłużyło i zapewne też spodziewają się że nagrodę dostaną – gdy tak się nie dzieje są niezadowolone, a gdy kryteria nie są „mierzalne” bardzo trudno jest w każdym przypadku wskazać kto i za co dostał a kto i dlaczego się nie załapał. - podobnie wygląda sprawa przeglądania i odrzucania z punktacji jakiejś konkretnej recenzji. Poza marginalnymi przypadkami znakomita większość recenzji pojawiających się w serwisie nadaje się do publikacji. Nie chcielibyśmy doprowadzić do sytuacji gdy duża ilość recenzji jest odrzucana z konkursu „bo czegoś w nich brakuje” a jednocześnie zostaje w serwisie bo do publikacji jest ok. Zgodnie z tym co wcześniej proponowaliśmy od najbliższego tygodnia wprowadzamy drugi próg punktacji: 5 punktów za recenzję, która przekroczy 1000 znaków. Oczywiście mamy na uwadze, że mogą się pojawić przypadki rozciągania recenzji – takie przypadki będziemy na pewno monitorować i rygorystycznie eliminować. Na razie wprowadzamy to rozszerzenie na 1 tydzień – czy zostanie na dłużej pokażą wyniki i zainteresowanie tym wariantem. Z większości wypowiedzi tego wątku przebija krytyka do krótszych lub masowo pisanych recenzji. Zgadzamy się z tym że idealnie byłoby gdyby każda recenzja miała 5000 znaków, obowiązkowo zawierała 10 punktów itp. – ale po prostu realia weryfikują że tak się nie da – raz ze względu na różnorodność produktów a dwa ze względu na różne sposoby pisania Użytkowników. I w związku z tym tak jak pisaliśmy wcześniej chyba lepiej dla osób, które szukają informacji o produkcie gdy znajdą kilka różnych nieco krótszych wypowiedzi niż nie znajdą żadnej albo jedną. Oczywiście pomijamy tu przypadki ekstremalnie, krótkich i zupełnie bezużytecznie treści – te zawsze są usuwane. Recenzje użytkownika Mikolaj2209 spełniają kryteria tego konkursu, zawierają istotne informacje i nic w ich treści nie wskazuje na to że mogą być nieprawdziwe lub pisane „teoretycznie”. Sam fakt napisania ich w krótkim czasie czy też ze względu na chęć zdobycia nagrody nie może tu być traktowany negatywnie. Rozszerzenie, które zamierzamy wprowadzić praktycznie wyrównuje szanse wszystkich osób, zarówno tych piszących krótsze recenzje i tych piszących dłuższe. Ponieważ baza produktów jest w zasadzie nieograniczona i każda osoba, która twierdzi, ze wyczerpała możliwość recenzowania produktów dziecięcych ma możliwość recenzowania produktów innych typów. |
|
|
||||
|
||||
|
Gregona, szczerze mówiąc, nie spodziewałam się po Tobie takiego braku elegancji.
|