|
||||
|
|||||||||
|
|
|||
|
|||
|
Witam, mam 3miesiecznego synka, ktory ma trudnosci ze spaniem szczegolnie w dzien.Musze go lulac i trzymac na rekach zeby tylko troszeczke sie wyspal, albo zabieram go na spacer lub na zakupy bo wtedy spi.Zupenie nie mam czasu na nic. Jak tylko go poloze do lozeczka odrazu otwiera oczy.Duzo tez mi placze bo jest zmeczony,W nocy spi, budzi sie co 2-3 h karmie go i dalej idzie spac.Karmie go tylko i wylacznie piersia. Dodam tylko ze na poczatku mial kolki ale juz mu minely.Co mam robic? Bardzo prosze o rade.
|
|
|
||||
|
||||
|
Jest tutaj gdzieś wątek o takim problemie, zaraz poszukam.
|
|
|
||||
|
||||
|
Tutaj jest http://www.bangla.pl/forum/f14/trudn...ypianiem-t147/
Poza tym pewnie dziewczyny coś Ci podpowiedzą, bo zawsze chętnie służą radą. Moje dziecko jest już duże i szczerze mówiąc nie pamiętam za bardzo jak to było ![]() Napisz czy próbowałaś inaczej go usypiać? Czy próbowałaś zostawiać go bez trzymania na rękach, tylko siedzieć obok, i np. puścić delikatnie muzykę, jest tu taka fajna płytka, która ma same pozytywne opinie. Ja też ją miałam i w usypianiu sprawdzała się wspaniale. Tutaj o niej opinie http://www.bangla.pl/dla-dzieci/ksia...umer-p2929.htm No ale to tak na marginesie z tą muzyką. Może dziecko tak się już przyzwyczaiło, że jest na rękach, nieco wtedy bezpieczniej się czuje bo opatulone ze wszystkich stron,. może być spróbowała położyć go w łóżeczku, wymościć bezpieczne miejsce i siedzieć obok, albo śpiewać mu albo puścić płytkę. Poza tym kolki chyba w tym wieku dają o sobie znać? |
|
|
||||
|
||||
|
Ja mam ten sam problem co Ty. Moja córka skończyła teraz 5 miesięcy i przez te 5 miesięcy słyszę od różnych "mądralińskich" że dziecko w tym wieku to powinno głównie jeść i spać
a to nie prawda, bo dzieci są różne. Moja spała i jadła przez pierwsze dwa tygodnie, a potem przestała spać w dzień, ucinała sobie jedynie ze dwie 15 - 30 minutowe drzemki.Na spacerach owszem spała tak długo jak długo trwał spacer - latem nawet 3 godziny i dłużej. Teraz staram sobie wypracować system, żeby ona coś w dzień mi pospała bo też przy takim dziecku nic w domu zrobić nie mogę. Wydaje mi się że bardzo ważna jest regularność i żeby każdy dzień był taki sam. Staram się ja położyć o 11, potem o 14 i o 18. Jest coraz lepiej, początkowo zasypiała mi z wielkim wrzaskiem na 15 min, ale stopniowo ten czas się wydłuża, teraz o 11 zasypia sama w trakcie zabawy na leżaczku, o 14 muszę nad nią "popracować" o 18 również. Ja wyłapuje moment kiedy robi się senna, albo zmęczona, bo jak za długo poczekam to później nie uśnie z rozdrażnienia albo ze zmęczenia. Podaję jej wtedy pierś, nawet jak nie dawno jadła, przy cycku robi się spkojniejsza i wkładam do łóżeczka. Bardzo pomaga nam muzyka, puszczam albo kołysanki, o których pisała Pete, albo coś z muzyki dla bobasa: http://www.bangla.pl/dla-dzieci/ksia...basa-p3698.htm albo http://www.bangla.pl/dla-dzieci/ksia...basa-p3677.htm ta muzyczka naprawdę działa na dziecko uspokajająco. Mam też sposób - suszarka do włosów, początkowo używaliśmy jej na kolki i mała tak sie do niej przyzwyczaiła, że teraz gdy kolek już nie ma uspokaja się na jej dźwięk, więc moja córka ma stale w swoim przyborniku na łóżeczku suszarkę, jak płacze kiedy ją wkładam do łóżeczka to dmucham suszarką gdzieś obok łóżeczka a momentami gdzieś do łóżeczka żeby tez poczuła ciepły podmuch i po jakimś czasie zamyka oczka i zasypia ![]() Nie wiem czy Ci coś pomogłam, ale rozumiem Cię doskonale, bo miałam/mam to samo ![]() Ostatnio edytowane przez mama_emilki ; 21-12-2009 o 16:15. |
|
|
||||
|
||||
|
Ja mogę dodać też, że moja córka w dzień spać od maleńkiego nie chciała, ale mniej więcej od 3 miesiąca zaczęła mi spać w nocy
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
w nocy mi usypia bez problemu, karmie go i klade go do lozeczka, obudzony jest ale zostawiam go i sam zasypia.W dzien mi sie to nie sprawdza
.Oczywiscie muzyka jest caly czas w dzien bo przy niej troche dluzej spi A czy moze byc problem z moim mlekiem? |
|
|
|||
|
|||
|
A jak coreczka spala w nocy do 3 miesiaca?A czy dalej karmisz piersia?I jak dlugo spi w nocy?
|
|
|
||||
|
||||
|
Moim bardzo skromnym zdaniem powinnaś spróbować zafundować synkowi duuużo regularności w ciągu dnia, to teraz bardzo modne słowo - rytuały
Fajnie żebyś miała z synkiem jakiś taki rytuał, który będzie go uspokajał i sygnalizował że teraz idzie pora na kimanko ![]() Może potrzeba mu zwolnienia tempa, może ma za dużo bodźców (jakieś oczojebne maty, karuzelki, pstrokate ściany - nie wiem)... Często też bywa tak, że czym bardziej dziecko zmęczone tym trudniej mu usnąć, to błędne koło. Niektóre dzieci potrzebują też mniej snu, niż piszą w podręcznikach - ale Twojego synka to raczej nie dotyczy skoro jest wyraźnie zmęczony. Dzieci są bardzo różne, niektórym naprawdę niewiele trzeba żeby je "wybić z rytmu" - moja córa akurat taka jest, choć całkiem niedawno sobie to uświadomiłam Poobserwuj szkraba, kiedy oczka przeciera, kiedy ziewa, choćbyś miała cały dzień nic w domu nie zrobić Spróbuj wychwycić moment senności i go nie przegapić - to normalne u dzieci że jak nie usną wtedy, gdy im się chce, to potem mają kryzys: marudzą ze zmęczenia ale nie mogą zasnąć - to nawet u kilkulatków jest obserwowane. Pozapisuj sobie godzinki senności i potem już tak cyrkluj codziennymi obowiązkami, żeby w przewidywanych godzinach senności maluszka już wyciszać i senne rytuały stosować ![]() ![]()
|
||||
|
||||
|
U mnie z tym przesypianiem nocek przyszło tak nagle, bo Mała budziła się tak jak Twój syn co 2 - 3 godziny licząc od 21.
Pewnego dnia przespała od tej 21 do 5 rano, następnego dnia do 6, następnego dnia do 7 rano i tak już pozostało do dziś. Nadal karmię piersią, od zeszłego miesiąca pani doktor nasza kazała podawać zupki jarzynowe, miałam trochę wątpliwości, ale zaczęłam po skończonym 4 miesiącu podawać je sporadycznie, ale myślę, że one tak są bardziej dla smaku, bo główne karmienia to nadal pierś. A czemu myślisz, że to może być wina mleka? To czy masz dobre mleko myślę, że najlepiej sprawdzić czy Mały Ci dobrze przybiera na wadze. Jak masz wątpliwości to możesz spróbować Go częściej przystawiać do piersi i zobaczyć, czy jakaś różnica w Jego zachowaniu będzie, czytałam w pewnej książce, że jak dziecko najedzone to nie będzie chciało jeść, ale moja córka jest również w tym przypadku wyjątkiem, bo nigdy nie odmawia ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Waze malego co 2-3tyg no i z tego co wynika to bardzo dobrze przybiera na wadze, czesto tez mu zmieniam pieluszki, to tez gdzies czytalam ze jest to oznaka dobrego karmienia,
Juz tak wymyslam co tylko mi przyjdzie do glowy, bo jestem taka zmeczona.dzis tez zamierzam dokladnie wprowdzic rutyne, moze to mu pomoze, mam nadzieje:-). dziekuje bedzo za wszystkie rady Ostatnio edytowane przez dana ; 23-12-2009 o 08:31. |