KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 27-01-2010, 23:13
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Ło kurcze, ale byku

Ale fakt faktem, mleko jest bardziej kaloryczne niż zupki itd..
stare 27-01-2010, 23:25
mama_emilki mama_emilki jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Moja Mała wczoraj ważyła 7300, też lekarz powiedział, że sobie trochę waży

A co do posiłków to my mamy dwóch pediatrów - jeden taki normalny, a drugi z poradni patologii noworodka bo córka wcześniak. No i ci pediatrzy mi całkiem różne rzeczy mówili i mówią do tej pory na temat karmienia. Ostatecznie bardziej zaufałam tej lekarce z poradni, myślę, że ma większe doświadczenie i bardziej indywidualnie do córki podchodzi - to ona kazała od 4 miesiąca zupki, od 5 zupki z mięsem i z niewielką ilością kaszy manny, tak żeby stopniowo oswajać z glutenem. Ten drugi pediatra twierdzi że z glutenem przewód pokarmowy jest w stanie poradzić sobie dopiero po 6 miesiącu.

Cyca nadal córka pije chętnie, póki co wszystko idzie dobrze, dostaje też owoce, ale nie codziennie, czasem soczek.
Tak to u nas wygląda.
stare 27-01-2010, 23:40
Większy bangler

Domyślnie

Lusia też na pół roku ważyła 7300
Na roczek 8800g
na 18 miesięcy chyba 11 kg
a na 26 miesięcy 12 kg

Szczupaczek mój
stare 27-01-2010, 23:49
gregona gregona jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał mama_emilki Zobacz post
Moja Mała wczoraj ważyła 7300, też lekarz powiedział, że sobie trochę waży

A co do posiłków to my mamy dwóch pediatrów - jeden taki normalny, a drugi z poradni patologii noworodka bo córka wcześniak. No i ci pediatrzy mi całkiem różne rzeczy mówili i mówią do tej pory na temat karmienia. Ostatecznie bardziej zaufałam tej lekarce z poradni, myślę, że ma większe doświadczenie i bardziej indywidualnie do córki podchodzi - to ona kazała od 4 miesiąca zupki, od 5 zupki z mięsem i z niewielką ilością kaszy manny, tak żeby stopniowo oswajać z glutenem. Ten drugi pediatra twierdzi że z glutenem przewód pokarmowy jest w stanie poradzić sobie dopiero po 6 miesiącu.

Cyca nadal córka pije chętnie, póki co wszystko idzie dobrze, dostaje też owoce, ale nie codziennie, czasem soczek.
Tak to u nas wygląda.
No to jeśli Twoja mała waży 7300 przy tych "dopychaczach" to gdybym zaczęła mojemu "coś" podawać to za miesiąc byłby "mały budda" z niego A o dziwo z tymi swoimi prawie 9kg wcale nie jest takim pulpetem jakby się mogło wydawać, tylko ogólnie jest duży. Od początku taki był (urodził się z wagą 3700). No ale oboje z mężem nie jesteśmy drobni to co się dziwić, że odziedziczył w genach "akuratność "
Odpowiedź z Cytatem
stare 27-01-2010, 23:52
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał Chemical Zobacz post

Szczupaczek mój
U nas (w poznańskim) się na takowe kobitki mówi, "ale szprycha" :P ( z pozytywnym wydźwiękiem )
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-2010, 00:12
zanetkaf zanetkaf jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Natusia urodziła się 4 kg.
W pół roku miała 7,8 kg.
W roczek 9,9.
W 20 m-cy 11 kg.
A teraz w dwa latka (29.01) 12,6 kg.
Generalnie póki nie chodziła to taki klopsik był, a jak zaczęła biegać to się zrobił szczypiorek .
Długa i chuda .
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-2010, 09:59
Mały bangler

Domyślnie

No właśnie z dzieciakami tak jest, póki nie latają to takie rozkoszne i pulchne, rączki i nóżki jakby gumkami pościągać.

Moja wydaje mi się małym grubaskiem jak na nią patrzę, a tak na prawdę to chyba całkiem przeciętne dziecko pod względem wagi i wielkości.

A z tym wprowadzaniem zupek to wydaje mi się gregona że u nas na odwrót jest, mała na samym mleku ostro przybierała na wadze, w pewnym momencie była straszny pulpecik, na cycu wisiała non stop, a od czasu zupek przybiera mniej, aczkolwiek książkowo, przybiera właśnie tyle i le powinna.

Zupka taka tylko z samych jarzynek wystarczała jej na jakieś 2 godziny, więc miałam dłuższą przerwę w karmieniu, plecy trochę mi odpoczęły.

A teraz jak podajemy zupkę z mięskiem i z małą ilością manny, to wystarcza jej na jeszcze dłużej, jak zje ok 14 to cyca chce dopiero ok 17 i zazwyczaj dłużej śpi po takim obiadku niż po samym cycu.

Ja absolutnie nie namawiam, bo sama miałam i mam wątpliwości co do tego naszego karmienia, ale żadna krzywda Małej się nie stała, a wręcz widzę pozytywne tego efekty
stare 28-01-2010, 10:43
Większy bangler

Domyślnie

No właśnie na cycku dzieci lepiej przybierają, bo mleko z piersi jest kaloryczne, ale lekkostrawne jak woda.
A z taka zupka dłużej zalega w brzuszku i sprawia wrażenie sytości.
stare 28-01-2010, 13:32
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał mama_emilki Zobacz post
A teraz jak podajemy zupkę z mięskiem i z małą ilością manny, to wystarcza jej na jeszcze dłużej, jak zje ok 14 to cyca chce dopiero ok 17 i zazwyczaj dłużej śpi po takim obiadku niż po samym cycu.
Hm, tyle, że młody nie wisi mi na cycu, je co 3, 4 h w dzień i w nocy podobnie. I wcale nie wypija jakoś dużo, bo jak odciągam do butelki to zassie 80ml. Więc ja nie wiem skąd ta jego waga. Chyba dojada z lodówki kiedy my śpimy
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-01-2010, 14:05
Mały bangler

Domyślnie

Widać taki ma sobie być
zresztą to różnie bywa jedne dzieci na początku są drobne potem nadganiają inne są najpierw grubaski potem sobie stają i wszystko się wyrównuje.

Nie to moja wisiała, do południa jeszcze z jakąś regularnością jadła co dwie, góra trzy godziny, ale tak od 15-16 to już co godzinkę wołała, tyle, że też mało jadła. Tyle że ona odkąd 2 miesiące skończyła w nocy nic nie jada.

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów