Kontakt Blog Forum Moja Bangla Rejestracja Co to jest Bangla? Strona główna

Przedszkola Dziecko przedszkolne. Pytania i porady doświadczonych mam oraz doświadczonych przedszkolaczków:)
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 25-08-2009, 19:03
plati plati jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie Przedszkole integracyjne - opinie

Chciałabym zapytać o Wasze opinie na temat wysłania dziecka do takiego przedszkola. Dzisiaj zaczęłam szukać przedszkoli w mojej okolicy, okazało się, że jest ich kilka w tym jedno integracyjne, bliziutko mojej pracy

Pomijając fakt, że pewnie cholernie trudno jest się tam dostać (grupy 15 osobowe), to co sądzicie o takim przedszkolu?

Ja myślę, że dziecko może wynieść stamtąd coś bezcennego, wrażliwość, umiejętność pomocy innym, oswoi się z tym, że dzieci chore są wśród nas, dzięki czemu nie będzie później patrzeć na takie dzieci jak na ufoludki itd itp.

Z drugiej strony zastanawiam się jak to jest z "programami nauczania", czy dzieci uczą się razem i czy "program" jest dostosowany do dzieci chorych? Wtedy dzieci zdrowe niewątpliwie zostawałyby w tyle, ale pewnie się mylę..

Czy któraś z Was wie, jak to jest?
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-08-2009, 19:26
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

W takich przedszkolach jest albo odrębny program nauczania, albo jadą na ABC XXI wieku i modyfikują program pod możliwości dzieci. Nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce, szczególnie że w jednej grupie są dzieci w pełni sprawne, z lekkimi, umiarkowanymi i ciężkimi upośledzeniami. Może tym upośledzonym maluszkom pomaga jakaś dodatkowa osoba?
stare 25-08-2009, 20:12
Pete Pete jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Jak to wygląda w praktyce to nie wiem. Moje dziecko mam zamiar posłać do szkoły z integracyjnymi klasami. Szkoła taka akurat jest koło nas więc jest blisko, poza tym mam nadzieję, ze w takich klasach lepiej i uważniej przyglądają się dzieciom i relacjom między nimi.
Co do realizowanego programu to się trzeba dowiedzieć, ja pójdę do szkoły i zapytam jak to wygląda.

Z własnego doświadczenia widzę, że mój syn mimo, iż nie chodzi do przedszkola integracyjnego, to dzieci i w ogóle ludzi z różnymi stopniami niepełnosprawności traktuje zupełnie normalnie. Ani się nie gapi, ani nie wypytuje, czasami coś zapyta ale my mu zawsze wszytko tłumaczymy zupełnie normalnie bez żadnych szeptów i chowania się z tym.
Dlatego wydaje mi się, ze reakcje dzieci na odmienność spowodowana jest późniejszym szpanowaniem przed kolegami i popisywaniem się, co niestety zawsze godzi we wszelakie mniejszości.

Myślę, że im wcześniej dziecku wytłumaczy się i przekaże w słowach i czynach że świat zamieszkują różni ludzie i nie będzie z tego powodu dziwnie się zachowywać to nasze dzieci też przyjmą, że tak po prostu jest i tyle.
Dlatego cieszę się, ze szkoła ta obok nas jest integracyjna, może to utrwali w moim dziecku właściwe, cywilizowane zachowania

Czyli ogólnie, Plati, jak najbardziej jestem za i uważam, że to dobry pomysł. Co do programu jaki będzie realizowany to trzeba się dokładnie dowiedzieć.
stare 25-08-2009, 20:59
Większy bangler

Domyślnie

Pete, a czy nie masz obaw co do przebiegu lekcji w takiej klasie? Na stronie integracja.org (wydaje mi się że to dość wartościowe źródło) jest napisane że w szkołach integracyjnych największą grupę dzieci niepełnosprawnych stanowią dzieci z upośledzeniem intelektualnym lekkim i umiarkowanym oraz dzieci z zaburzeniami zachowania (np. ADHD).
Nie martwisz się, że (mimo obecności drugiego pedagoga) w klasie będzie taki trochę jakby rozgardiasz?
Uczyłam w gimnazjum gdzie miałam w jednej klasie nadpobudliwego chłopca i szło z nim ocipieć, w środku lekcji np. wstawał i chodził po klasie, zaczynał tłuc kredkami o ławkę niczym perkusista, podrzucał piórnik przez kwadrans, nagle zaczynał grzebać w plecaku kolegi, i szczerze mówiąc nawet mi było ciężko się skupić Tłumaczyłam klasie jakieś reakcje a on nagle stwierdzał że pacnie kolegę z tylnej ławki w głowę Siadała obok niego w ławce hospitująca moją lekcję nauczycielka, a on dalej swoje.
stare 25-08-2009, 21:07
Większy bangler

Domyślnie

Hehhe oooo Chemical, to mi przypomniałaś W podstawówce miałam w klasie koleżankę z ADHD, normalnie szok jak ona się potrafiła zachować w czasie lekcji. Do tego wszystkiego siedziałyśmy razem w ławce
Właśnie tak było jak piszesz, łaziła sobie po klasie, coś tam śpiewała, no i w ogóle takie tam...

Co do obaw to mam oczywiście, ale koleżanka moja, która tam uczy, nakreśliła mi całkiem zachęcający obraz tych klas, oczywiście było to dawno kiedy o tym mówiła no ale teraz jesteśmy coraz bliżej wysłania dziecka do szkoły i zaczynam się tematem powoli interesować.
Podobno jest tam więcej osób w klasie do pomocy, dwie panie plus pomocnicy jacyś. Dowiem się bardziej szczegółowo.
Ja obawiam się jedynie dzieci agresywnych i ewentualnego opóźnienia w programie i w ogóle całej nauce z powodu tego, że mogą tam być też dzieci z upośledzeniem intelektualnym.
stare 25-08-2009, 21:43
Mały bangler

Domyślnie

no właśnie, ja też w przedszkolu obawiam się opóźnienia w programie i tego, że dziecko będzie miało tyły...

tyle jest plusów ale z tym programem to muszę się dowiedzieć...
Odpowiedź z Cytatem
stare 25-08-2009, 22:15
Większy bangler

Domyślnie

Mi się obiło o uszy że jest tak:
W klasie integracyjnej pracuje dwóch nauczycieli. Pierwszy - przedmiotowy oraz pedagog wspomagający, którego zadaniem jest dostosowanie form i metod pracy do potrzeb i możliwości uczniów niepełnosprawnych.

A tu jest spis placówek specjalnych i integracyjnych:
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/2517
stare 26-08-2009, 09:02
Większy bangler

Domyślnie

O dzięki za linka, bardzo przydatny. Faktycznie tak napisane, że jest dwóch pedagogów w takiej klasie czy oddziale. ciekawe jak jest z liczbą dzieci i jakie to niepełnosprawności maja, że mogą się uczyć w takich normalnych szkołach i przedszkolach. ??

Trzeba się dowiedzieć koniecznie.

Plati a do tego przedszkola integracyjnego to można zapisać dziecko, które nie ma żadnych wskazań, że powinno tam chodzić?
No fakt, niby integracyjne to dzieci takie i siakie ale już sama nie wiem...Czy te "normalne" dzieci muszą się czymś tam odznaczać, żeby trafić do takiej placówki?

Diabli wiedzą. Przejdę się do tej szkoły i zobaczymy co się dowiem.
stare 26-08-2009, 09:10
Mały bangler

Domyślnie

Pete włąśnie nie wiem...nawet nie wiem, czy sama tego chcę, cały czas się łamię...mam nadzieję, że jeszcze dziewczyny się wypowiedzą, może któraś zna sprawę "od źródła"
Odpowiedź z Cytatem
stare 26-08-2009, 09:14
pinklady pinklady jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

mój syn chodzi do szkoły integracyjnej i o mały włos nie poszedłby do takiej klasy ale w porę go wypisałam i dałam do normalnej.
syn mojej przyjaciółki ma adhd i chodził własnie do tej klasy.
więc tak: jest tam faktycznie 2 nauczycieli ten przedmiotowy i wspomagający.
dzieci sa to dzieci głównie z adhd i niepełnosprawne fizycznie.
w klasie 14-16 osób.
co do programu to nie wiem bo nie pytałam jak to jest.
ale te dzieci to często gesto przeszkadzaja w p[rowadzeniu lekcji, łażą po klasie, śpiewaja, walą ręką wściany.
a to rozprasza resztę dzieci.
dlatego koleżanka odradziła mi posłanie syna do klasy integracyjnej.

raz pamiętam stałam na korytarzu bo czekałam na syna.
do konca lekcji było jeszcze z 15 minut.
nagle z klasy obok wyleciało dziecko - chłopiec dokładnie, klasa 2 , zaczał trzaskać drzwiami, gadał cos do siebie niezrozumiale, połozył sie na podłodze. pani wspomagająca próbowała go jakoś do klasy zaprowadzić ale on sie wyrywał i krzyczał i kładł na ta podłoge, walił nogami.
a dzieci z tej otwartej klasy patrzyły, druga nauczycielka siedziała przy biurku i patrzyła jak ta druga sie z nim siłuje.
powiem ze widok ogólnie nie był miły, przykry wręcz.
nie wiem jak sie udaje takie lekcje prowadzic i czy faktycznie te zdrowe dzieci na tym nie cierpia....

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów