|
||||
|
||||||||
|
|
||||
|
||||
|
Oj, ja nie mam czelności sugerować, że rodzice posyłający dzieci do szkoły integracyjnej są jacyś błogosławieni i świadomi, a ci posyłający do klasycznej podstawówki to jakieś nieuświadomione i nienowoczesne ułomki nie potrafiące zaakceptować pięknej i wzniosłej idei integracji
![]() Są ludzie, którym na edukacji dzieci zależy, i w ramach tej troski zastanawiają się gdzie swoje dziecko posłać. No i w wyniku tego zastanawiania się, uwzględniając swój światopogląd i wymagania, wybierają szkołę klasyczną lub integracyjną. I tyle. No i są tacy, którzy się nad niczym nie zastanawiają, oni to raczej szkoły integracyjnej dla swoich dzieci nie wybiorą, chyba że będą mieli prikaz z PPP ![]() Ja tam ideę integracji znam i przyjmuję do wiadomości argumenty, ale nie do końca mnie to to przekonuje jednak, w szczególności aspekt uczniów z zaburzeniami psychicznymi.
|
||||
|
||||
|
Wiecie co, a najlepiej to by było się przejść do takiej szkoły/przedszkola i zobaczyć jak to wygląda, ino chyba to nie przejdzie
Szczególnie w szkole.Można też na naszej-klasie poszukać rodziców z tej szkoły i z nimi pogadać. No i na koniec liczyć na farta w doborze uczniów do "swojej" klasy ![]() Super byłoby jakby ktoś zagwarantował człowiekowi, że w klasie będą dzieci z niekłopotliwymi orzeczeniami, ale tak się chyba nie da ![]()
|
||||
|
||||
|
no u nas tez ciężko sie dostać do klasy integracyjnej. pisze sie prośbę do dyrektorai ten decyduje.
wychowawczyni mojego syna zawsze mówiła że goni z programem żeby zdążyć wszystko przerobic. więc podziwiać panie w klasach integracyjnych że nadążają mimo częstych przerywników w lekcjach w sposób jaki pisałam. u nas niestety nie można pójść na taką lekcję zobaczyc jak to wygląda mmo że prosiłam nauczyciela. zastanawiam się dlaczego nie mozna. może dlatego żeby za dużo nie zobaczyc i się nie wystraszyć? oczywiście sobie gdybam bo pojęcia nie mam. nie wiem ile jest w takiej klasie u nas dzieci z upośledzeniami ale wiekszość to uposledzenia umysłowe a nie fizyczne. wiecie może w normalnej klasie jest duzo dzieci - u syna 26 osób- ale ja na szczęście mam syna który co rok jest wzorowy i nie potrzebuje jakiejś specjalnej uwagi nauczycielki. wiem że mamy dzieci nieśmiałych w naszej klasie narzekały że pani nie ma czasu dla ich dzieci...
|
|||
|
|||
|
Myślę, że przedszkole integracyjne jest całkiem dobrym pomysłem. Sama zastanawiam czy posłać moje dziecko do takiego przedszkola. Córka znajomej do takiego chodzi i jest zadowolona.
|
|
|
|||
|
|||
|
Jak czytam wasze wpisy to mam wrażenie ,że to wy wszystkie jesteście upośledzone umysłowo a nie te chore dzieci z przedszkola integracyjnego czy z szkoły z klasami integracyjnymi.Ja miałam starszego syna w tym przedszkolu a później w klasie integracyjnej teraz jest w gimnazjum i jest w klasie integracyjnej i jakoś nie cofa się w rozwoju tylko dlatego, że obcuje z osobami upośledzonymi,moje drugie dziecko też chodzi do przedszkola integracyjnego i jeśli tylko będzie chciało uczyć się w szkołach z klasami integracyjnymi to go tam wyślę.Drogie mamy trochę rozsądku bo naprawdę ręce opadają od tego co wy tu wypisujecie.!!!!!!!!!!!!!!!:
|
|
|
||||
|
||||
|
Wiecie podejście do osób niepełnosprawnych wynosi się z domu nie z placówki integracyjnej, myślę że dużo więcej dziecko zyskuje kiedy widzi rodzica który widząc niewidomą osobę zapyta, pomoże... a nie rozważa czy i jaki stopień niepełnosprawności może obniżyć w klasie poziom. Co jeśli posyłając dziecko do klasy będzie tam tylko dwoje uczniów na wózkach a w połowie roku dorzucą dziecko z zespołem Downa i ADHD, protestować będziecie, zabierzecie dziecko z takiej klasy? W jaki sposób będzie to świadczyć o waszym podejściu do integracji społecznej.
Na marginesie obecnie odchodzi się od idei integracji na rzecz nauczania włączającego. Sytuacje trudne i dzieci z nadpobudliwością- ADHD, upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim trafiają się i w masowych klasach z tej to przyczyny że nie ma w Polsce przepisu nakazującego rodzicowi poddanie dziecka diagnozie i oddanie go w ręce specjalisty/ posłanie do klasy integracyjnej/ szkoły specjalnej.A nawet kiedy dziecko ma takową diagnozę dalej to rodzice decydują do jakiej klasy/ szkoły będzie chodziło ich dziecko- a jeśli szkoła jest rejonowa to dyrektor nie może nic zrobić jak przyjąć takiego ucznia. |