KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-03-2010, 20:14
bitabob bitabob jest nieaktywny
Mały bangler

Lightbulb bobomigi co to jest?

Witam po raz kolejny...
Tak sobie myślałem czy zakładać nowy temat, ale myślę ze to jest interesujące. Być może spotkaliście się już z tym określeniem "bobomigi". To polska nazwa metody Sign2Baby. Polega to na porozumiewaniu się z dzieckiem gestami. Taki język migowy dla niemowląt. Różnica polega na tym że stosujemy tę metodę z dzieckiem słyszącym. Słyszałem o tym już jakiś czas temu. A teraz gdy nasza mała skończyła 5 miesięcy ( 11 marca skończy 6) zaczęliśmy ją stosować. Reakcja dziecka jest niesamowita. Mała jeszcze nie miga bo nauka trwa dość długo ale widać że bardzo ją to interesuje i uspokaja. Na razie zaczynamy trening i uczymy ja 3 znaków tata, mama i mleko Oprócz oczywistej korzyści jaka jest możliwość porozumiewania się z dzieckiem zanim zacznie mówić jest jego rozwój intelektualny i fizyczny. To forma treningu który jak obserwuje działa! proste a jakże skuteczne o wiele bardziej niż napstryczone przyciskami i grajkami elektroniczne zabawki "edukacyjne". Zanim zaczęliśmy stosować tę metodę niejako intuicyjnie kładąc Igę spać do łóżeczka machaliśmy do niej ręką mówiąc "dobranoc papa". i tak za każdym razem gdy był czas snu. teraz też wykonujemy ten gest a mała uspokaja się szybko i zasypia 123. Bawimy się też z nią korzystając z paluszkowych zabaw o których pisałem już na forum efekty są niezwykłe. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji i do google.

A dla niecierpliwych linki:
http://sign2baby.1oo.pl/metoda-sign2...-bobomigi.html
http://www.migowy.pl/
http://www.pozytywy.com/artykuly/190...ienie-raczkami
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...iemowleta.html
Odpowiedź z Cytatem
stare 08-03-2010, 20:24
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Widziałam film na youtube jak dzieci migają, rewelacyjnie to wygląda

P.S. Ślicznie ma na imię Twoja córeczka!
stare 09-03-2010, 21:47
gregona gregona jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Nieźle, "biznes to biznes" do wszystkiego można dorobić ideologię O miganiu i całym tym instruktażu szczerze mówiąc nie słyszałam. Dla mnie logiczne jest porozumiewanie się z dzieckiem za pomocą gestów "pa pa" "cześć" "huśtawka" i wiele, wiele innych. Niektóre gesty w tych instruktażowych "bobomigach" są przekombinowane: ciekawe czy postronna osoba wiedziałaby, że pukanie się po brodzie to "babcia"..No, ale jak widać, na wszystkim "da się zarobić": "wynaleźć" system znaków i później za opłatą "prowadzić szkolenia". Ja tam wolę intuicyjnie i bez udziwniania uczyć dziecko porozumiewania się z nami, tak jak do tej pory to czyniłam.
Odpowiedź z Cytatem
stare 09-03-2010, 22:30
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał gregona Zobacz post
Nieźle, "biznes to biznes" do wszystkiego można dorobić ideologię O miganiu i całym tym instruktażu szczerze mówiąc nie słyszałam. Dla mnie logiczne jest porozumiewanie się z dzieckiem za pomocą gestów "pa pa" "cześć" "huśtawka" i wiele, wiele innych. Niektóre gesty w tych instruktażowych "bobomigach" są przekombinowane: ciekawe czy postronna osoba wiedziałaby, że pukanie się po brodzie to "babcia"..No, ale jak widać, na wszystkim "da się zarobić": "wynaleźć" system znaków i później za opłatą "prowadzić szkolenia". Ja tam wolę intuicyjnie i bez udziwniania uczyć dziecko porozumiewania się z nami, tak jak do tej pory to czyniłam.
Nikt nie każe Ci brać udziału w płatnym szkoleniu. Ja nie biorę, zresztą nie mam takiej możliwości bo nie mieszkam w Warszawie. A znaki...no cóż są zaczerpnięte z oficjalnego polskiego języka migowego. A jak komuś nie pasują to można przecież wykorzystać swoje własne gesty. potrzeba tylko konsekwencji i wytrwałości
Odpowiedź z Cytatem
stare 09-03-2010, 23:54
gregona gregona jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał bitabob Zobacz post
Nikt nie każe Ci brać udziału w płatnym szkoleniu. Ja nie biorę, zresztą nie mam takiej możliwości bo nie mieszkam w Warszawie. A znaki...no cóż są zaczerpnięte z oficjalnego polskiego języka migowego. A jak komuś nie pasują to można przecież wykorzystać swoje własne gesty. potrzeba tylko konsekwencji i wytrwałości
Pewnie, że nikt nie każe Ja mówię tylko o finansowym aspekcie, na jednym z tych podesłanych przez Ciebie linków zachęcają do otwarcia własnej działalności, bo szukają partnerów, ale koszty kursu i instruktażu musisz ponieść sam Tak się po prostu "przyczepiłam", bo jak na wszystkim i na tym można "zarobić"...takie już czasy.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-03-2010, 16:14
Mały bangler

Domyślnie

A to przepraszam za nazbyt ciętą ripostę podałem ten link tylko dlatego że są tam filmiki przedstawiające gesty jakimi można się posługiwać. moją intencją nie było reklamowanie kursu ani namawianie do czegokolwiek. Z drugiej jednak strony jeśli ktoś opracował jakąś metodę to dlaczego nie miałby czerpać z tego korzyści. moim zdanie jak na komercyjną stronę i tak dużo informacji jest za friko. Wracając do bobomigów to nasza Iga zaczyna coś sama kombinować i oprócz tego że patrzy się na nas z zainteresowaniem gdy pokazujemy jej np. "mleko" to sama tez wykonuje uparcie jeden gest. Jest to kręcenie prawa dłonią, podobne do gestu "mleko" z tym że dłoń jest otwarta i kręci kółeczko. Domyślam się co to znaczy ale napiszę kiedy indziej bo właśnie słyszę że kwili
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-03-2010, 14:06
kiwaczek kiwaczek jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie jak rozmawiać z dzieckiem zanim zacznie mówić

sama idea komunikacji niewerbalnej z maleństwem zanim zacznie móiwić za pomocą języka znaków jest rewelacyjna-sprawdzone w domu na dwóch córkach.

Ostatnio edytowane przez redakcja ; 19-03-2010 o 14:15. Powód: reklama usunięta
Odpowiedź z Cytatem
stare 19-03-2010, 16:14
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał kiwaczek Zobacz post
sama idea komunikacji niewerbalnej z maleństwem zanim zacznie móiwić za pomocą języka znaków jest rewelacyjna-sprawdzone w domu na dwóch córkach.
To bardzo ciekawe powiedziałbym super. Może podzielisz się doświadczeniem, niewiele jest materiałów na ten temat i każda porada osoby , która zna bobomigi jest niezwykle cenna.
Odpowiedź z Cytatem
stare 29-03-2010, 16:48
Mały bangler

Domyślnie

Iga pokazuje mleko A ten gest o którym pisałem wcześniej pokazuje często gdy chce coś do ręki np. grzechotkę lub inna zabawkę.
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2011, 11:35
Anka81 Anka81 jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie

Ja słyszałam o tej metodzie juz o wcześniej przy okazji języka migowego. Podobno naprawdę dobrze wpływa na rozwój dziecka. I duzo przy tym zabawy
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów