|
||||
|
||||||||
|
|
||||
|
||||
|
Witam po raz kolejny...
Tak sobie myślałem czy zakładać nowy temat, ale myślę ze to jest interesujące. Być może spotkaliście się już z tym określeniem "bobomigi". To polska nazwa metody Sign2Baby. Polega to na porozumiewaniu się z dzieckiem gestami. Taki język migowy dla niemowląt. Różnica polega na tym że stosujemy tę metodę z dzieckiem słyszącym. Słyszałem o tym już jakiś czas temu. A teraz gdy nasza mała skończyła 5 miesięcy ( 11 marca skończy 6) zaczęliśmy ją stosować. Reakcja dziecka jest niesamowita. Mała jeszcze nie miga bo nauka trwa dość długo ale widać że bardzo ją to interesuje i uspokaja. Na razie zaczynamy trening i uczymy ja 3 znaków tata, mama i mleko Oprócz oczywistej korzyści jaka jest możliwość porozumiewania się z dzieckiem zanim zacznie mówić jest jego rozwój intelektualny i fizyczny. To forma treningu który jak obserwuje działa! proste a jakże skuteczne o wiele bardziej niż napstryczone przyciskami i grajkami elektroniczne zabawki "edukacyjne". Zanim zaczęliśmy stosować tę metodę niejako intuicyjnie kładąc Igę spać do łóżeczka machaliśmy do niej ręką mówiąc "dobranoc papa". i tak za każdym razem gdy był czas snu. teraz też wykonujemy ten gest a mała uspokaja się szybko i zasypia 123. Bawimy się też z nią korzystając z paluszkowych zabaw o których pisałem już na forum efekty są niezwykłe. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji i do google.A dla niecierpliwych linki: http://sign2baby.1oo.pl/metoda-sign2...-bobomigi.html http://www.migowy.pl/ http://www.pozytywy.com/artykuly/190...ienie-raczkami http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...iemowleta.html |
|
|
||||
|
||||
|
Widziałam film na youtube jak dzieci migają, rewelacyjnie to wygląda
![]() P.S. Ślicznie ma na imię Twoja córeczka!
|
||||
|
||||
|
Nieźle, "biznes to biznes" do wszystkiego można dorobić ideologię
O miganiu i całym tym instruktażu szczerze mówiąc nie słyszałam. Dla mnie logiczne jest porozumiewanie się z dzieckiem za pomocą gestów "pa pa" "cześć" "huśtawka" i wiele, wiele innych. Niektóre gesty w tych instruktażowych "bobomigach" są przekombinowane: ciekawe czy postronna osoba wiedziałaby, że pukanie się po brodzie to "babcia"..No, ale jak widać, na wszystkim "da się zarobić": "wynaleźć" system znaków i później za opłatą "prowadzić szkolenia". Ja tam wolę intuicyjnie i bez udziwniania uczyć dziecko porozumiewania się z nami, tak jak do tej pory to czyniłam. |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
Ja mówię tylko o finansowym aspekcie, na jednym z tych podesłanych przez Ciebie linków zachęcają do otwarcia własnej działalności, bo szukają partnerów, ale koszty kursu i instruktażu musisz ponieść sam Tak się po prostu "przyczepiłam", bo jak na wszystkim i na tym można "zarobić"...takie już czasy. |
|
|
||||
|
||||
|
A to przepraszam za nazbyt ciętą ripostę
podałem ten link tylko dlatego że są tam filmiki przedstawiające gesty jakimi można się posługiwać. moją intencją nie było reklamowanie kursu ani namawianie do czegokolwiek. Z drugiej jednak strony jeśli ktoś opracował jakąś metodę to dlaczego nie miałby czerpać z tego korzyści. moim zdanie jak na komercyjną stronę i tak dużo informacji jest za friko. Wracając do bobomigów to nasza Iga zaczyna coś sama kombinować i oprócz tego że patrzy się na nas z zainteresowaniem gdy pokazujemy jej np. "mleko" to sama tez wykonuje uparcie jeden gest. Jest to kręcenie prawa dłonią, podobne do gestu "mleko" z tym że dłoń jest otwarta i kręci kółeczko. Domyślam się co to znaczy ale napiszę kiedy indziej bo właśnie słyszę że kwili ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
sama idea komunikacji niewerbalnej z maleństwem zanim zacznie móiwić za pomocą języka znaków jest rewelacyjna-sprawdzone w domu na dwóch córkach.
Ostatnio edytowane przez redakcja ; 19-03-2010 o 14:15. Powód: reklama usunięta |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
powiedziałbym super. Może podzielisz się doświadczeniem, niewiele jest materiałów na ten temat i każda porada osoby , która zna bobomigi jest niezwykle cenna. |
|
|
||||
|
||||
Iga pokazuje mleko A ten gest o którym pisałem wcześniej pokazuje często gdy chce coś do ręki np. grzechotkę lub inna zabawkę. |
|
|
|||
|
|||
|
Ja słyszałam o tej metodzie juz o wcześniej przy okazji języka migowego. Podobno naprawdę dobrze wpływa na rozwój dziecka. I duzo przy tym zabawy
![]() |