Kontakt Blog Forum Moja Bangla Rejestracja Co to jest Bangla? Strona główna

Turystyka, podróże, czas wolny Czas wolny, wycieczki, podróże, turystyka, itp
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 02-06-2009, 16:40
Pete Pete jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie Zdrowie na wakacjach czyli wakacyjna apteczka

Niedługo wysyłam dziecko z dziadkami na wakacje. Pomóżcie zgromadzić to co waszym zdaniem należałoby dać dziadkom, żeby zabrali ze sobą. Chodzi mi o leki i inne rzeczy typu środki antykomarowe, itp.
Chcę zrobić listę tego co może się przydać i warto mieć ze sobą gdy dziecko jedzie bez nas i dziadkowie mogą nie wiedzieć co kupić na miejscu.
stare 03-06-2009, 12:48
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

A gdzie jedzie?
Jak nad morze, to antykomary niepotrzebne

Ja bym dała tak: paracetamol na gorączkę, rivanol na rany, panthenol w piance na oparzenia, fenistil na ukąszenia, wapno na wypadek jakieś reakcji alergicznej, hym, coś na słońce, jakieś plasterki, gaziki...

Za dużo lepiej nie dawać, bo im się poknoci i co
stare 03-06-2009, 17:41
Pete Pete jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Ach na Mazury wyruszają, dom nad jeziorem, pełno komarów i inne przyjemności he he
Obok tylko jeden sklep spożywczak i nic więcej, najbliższe sklepy i apteki 15 km od nich w mieście.
Czyli sobie listę zrobie:
  • przeciwbólowy/przeciwgorączkowy
  • rivanol
  • panthenol pianka
  • fenistil na ukąszenia
  • krem na słońce
  • plasterki
  • wapno
Macie jeszcze jakieś pomysły biorąc pod uwagę fakt, że dziecko moje ma bardzo wrażliwa skórę ale nie na słońce, bo akurat słońce zawsze dobrze mu służy i wystarczy 5 minut i już brązowy jest. Skórę ma alergiczną.

Nie wiem czy dawać:
  • syropy na kaszel
  • tabletki do ssania na gardło
  • inny niż paracetamol lek np nurofen
  • sól fizjologiczna do przemywania np oczu
  • krople do nosa na katar
stare 03-06-2009, 17:53
zanetkaf zanetkaf jest teraz aktywny
Większy bangler

Domyślnie

Dorzuciłabym jeszcze altacet w żelu na siniaki i ewentualnie starą dobrą wodę utlenioną.
Natomiast jeśli chodzi o alergiczne zmiany na skórze na mnie dobrze działa krem oilatum soft, nawilża i łagodzi swędzenie.
Odpowiedź z Cytatem
stare 03-06-2009, 21:54
bajanka bajanka jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie

Możesz spróbować krem Optiderm, do kupienia w aptece. Działa dobrze na alergiczne sprawy i na ukąszenia. Polecił go dermatolog. A wodę utlenioną możesz kupić w żelu. Będzie wygodniejsza. I weź coś na biegunkę, takie rzeczy mogą się wydarzyć. Syropy na kaszel bym sobie odpuściła. Wazniejsze są otarcia, biegunki, ukąszenia, to zawsze się może przytrafić.
Odpowiedź z Cytatem
stare 03-06-2009, 22:52
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Pete - ten Nurofen to można pomyśleć na wypadek jakiejś straszliwej gorączki - nie zapomnij wówczas napisać dokładnej instrukcji co i jak. Bo ludzie się strasznie gubią w dawkowaniu paracetamolu i ibuprofenu na zmianę.

No chyba dziadkowie nie będą na tej wiosce aż tak unieruchomieni, żeby nie móc skoczyć do apteki i ulżyć wnukowi w podbramkowej sytuacji, hmm?
Ważne zabezpieczyć się na wypadek nagłych sytuacji, wymagających pilnej interwencji.

Bo tak to byś musiała całą apteczkę na mazury wyeksportować - nie przewidzisz czy F. dostanie na przykład kaszlu suchego, czy mokrego. Tak ci zakaszle w słuchawkę, Ty zlecisz dziadkom kupno odpowiedniego specyfiku, a oni skoro świt podskoczą do miasteczka

Tak myślę

Sól fizjologiczna to możesz dać, w aptece w ampułkach jest za grosze, w rozmiarze kompaktowym akurat na podróż, jakby coś mu do oka wleciało - chociaż dziadkowie mają na ogół wypracowaną super technikę usuwania różnych ciortostw z oka za pomocą zasmarkanej chusteczki prosto z usyfionej kieszeni i na ogół nic po tym nie jest, o dziwo

Życzę F., żeby z całej tej apteczki którą naszykujesz przydał mu się tylko spray na komary

P.S. Odnośnie wody utlenionej, takiej w buteleczce, to uczono mnie na studiach że ona w błyskawicznym tempie traci swoje własności po otwarciu (nie pamiętam, jaki czas podawali na wykładzie, ale na szybko luknęłam w necik i znalazłam, że po 24-48h po otwarciu buteleczki polewanie taką wodą już niewiele daje), dlatego używam tego Rivanolu. Nie piecze i dobrze odkaża.

Ostatnio edytowane przez Chemical ; 03-06-2009 o 22:59.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
apteczka, wakacje, zdrowie

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów