Kontakt Blog Forum Moja Bangla Rejestracja Co to jest Bangla? Strona główna

Ciąża, poród, lekarze, szpitale... Będę mamą, będę tatą a także wspomnienia tych co już rodzicami są:) Nasz cudna służba zdrowia..
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 05-02-2010, 10:07
scarlett scarlett jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie In vitro

In Vitro-co myślicie o ograniczeniach,jakie chcą wprowadzić?Czy to słuszne?Dlaczego tak utrudniają tym,co już mają pod górkę?Dlaczego nie jest refundowane?Czy kościół powinien decydować?Narzekają na niski przyrost naturalny,a tu chcą odebrać możliwość posiadania potomstwa.Coraz więcej par ma problemy z naturalnym zajściem w ciążę.
Odpowiedź z Cytatem
stare 05-02-2010, 10:36
scarlett scarlett jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

czy nie sądzicie,że to co się dzieje wokół in vitro w naszym kraju jest krzywdzące,dla tych par,które mają problem z naturalnym zajściem w ciążę.dlaczego tak chcą utrudniać życie?dlaczego decyduje kościół-myślę,że każdy wierzący powinien to rozważyć we własnym sumieniu.przecież w naszym kraju nie mieszkają sami katolicy.co z tego,że są większością.dlaczego osoby,które z racji wieku,płci lub np księża nie mogą mieć dzieci mają prawo ustalać zakazy?
w dzisiejszych czasach ze względu na tryb życia i skażenie środowiska,coraz więcej par ma problem z naturalnym poczęciem dziecka.myślę,ze niedługo to będzie przypadłość cywilizacyjna.
dlaczego in vitro nie jest refundowane-przecież dla NFZ nie jest to aż taki koszt,a dla kieszeni zainteresowanych ogromny.
dlaczego tak potępiamy tych,którzy pragną dziecka,a in vitro to jedyna możliwość?czy tacy rodzice są gorsi?myślę,że nie i to co robią,żeby mieć dziecko zasługuje na ogromny szacunek!to poświęcenie,to co musi przejść kobieta(od strony medycznej i psychicznej),koszty.dlaczego nikt nie interesuje się,jak to naprawdę wygląda?dlaczego trzymamy się utartych poglądów na ten temat.dlaczego tak niewiele decydujących osób z rządu przyjmuje zaproszenia z klinik,gdzie mogą bliżej zapoznać się ze sprawą?
znam problem z bliskiego mojego otoczenia i wiem ile robią pary decydujące się na in vitro.to nie jest zaspokajanie zachcianek.to podjęta świadomie decyzja,ogromne poświęcenie,dyscyplina.takie osoby muszą pracować,aby mieć kasę na zabiegi,leki.muszą dbać o siebie i zdrowie.muszą być silni psychicznie.wg mnie takie osoby powinny być wspierane w swoich staraniach,a nie ogólnie potępiane.
tak niewiele wiemy na temat procedury(że tak naprawdę nie marnujemy zarodków,że nikt tak nie dba o nie,jak rodzice starający się poprzez tę metodę).jak nacierpieć musi się kobieta,aby przejść cały proces,jak silny musi być jej partner,aby ja podtrzymywać na duchu.zastanówmy się...
Odpowiedź z Cytatem
stare 05-02-2010, 11:14
mama_emilki mama_emilki jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

szefolka, a jakie ograniczenia chcą wprowadzić, bo nie jestem w temacie ?
myślałam że in vitro jest u nas już tak "ograniczone" i obwarowane dylematami moralnymi, społecznymi, religijnymi, finansowymi, że bardziej już się nie da.
stare 05-02-2010, 11:20
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

No właśnie dlaczego alkoholicy są leczeni przez państwo bo alkoholizm to choroba, ale w którą sami się wpędzili, mają prawo do rentyto samo narkomani, a bezpłodność, już w Polsce to wg niektórych wymyślany problem,kobiet które same są sobie winne bo gdyby nie brały środków antykoncepcyjnych to na pewno już dawno zaszłyby w ciąże jak pewna pani ginekolog swego czasu w telewizji powiedziała, kobieta i na dodatek ginekolog. Jak to usłyszałam to mi się nóż w kieszeni otworzył
Bezpłodność jest chorobą cywilizacyjną, tylko nie w Polsce, panowie posłowie lubią decydować o nie swoich brzuchach że tak brzydko to określę, ich flagowe tematy to albo aborcja albo in vitro. Zapominają przy tym że bezpłodność dotyczy zarówno mężczyzna jak i kobiet. Wolą zasponsorować Radio Maryja i myślą że jak zabronią aborcji i in vitro to od razu do nieba pójdą.
Tak naprawdę to nikt kogo ten problem nie dotkął osobiście nie wie jaki to koszmar i osobista tragedia, ja wiem bo dopiero po 8 latach urodził się nasz synek, jesteśmy też rodzicami aniołka, i wiem ile nas to kosztowało nie tylko finansowo ale zdrowotnie , wiem jak lekarze wykorzystują twoją bezpłodność, bezpłodni rodzice są żyłą złota dla nich.
A ci co piszą te chore ustawy myślą że dla takich rodziców zabieg in vitro to zwykła fanaberia, nie to jest ostateczność, nikt nie biegnie od razu do kliniki, najpierw są lata diagnozy i leczenia,ale kto o tym powie z trybuny sejmowej.Przecież tam sami przykłądni katolicy i ojcowie siedzą, ich ten problem nie dotyczy a nawet jak mają inne zdanie to po co się wychylać, szkoda tracić taką intratną posadę
Odpowiedź z Cytatem
stare 05-02-2010, 11:33
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Moim bardzo skromnym zdaniem księża nie powinni mieć tu nic do gadania, powinna być porządna, nasza polska (reprezentująca polską moralność, która jest, jakby nie patrzeć, co nieco inna niż zachodnia, i nie chodzi mi tu o kwestie religijne) komisja etyki. No bo względy etyczne całego procederu trzeba rozważyć, co nie?

Zaś głównym problemem etycznym jest w moim odczuciu to, kiedy człowiek staje się człowiekiem.

Szefolka, B_A_J, mamo_emilki - w którym momencie Wasze dzieci stały się ludźmi?
stare 05-02-2010, 11:33
Mały bangler

Domyślnie

aha, doczytałam sobie o tych "ograniczeniach", że niby kliniki zamiast skupić się na szukaniu przyczyn niepłodności od razu "fundują" pacjentce in vitro, i że według nowych rekomendacji mają się skupić głównie na szukaniu przyczyn i leczeniu niepłodności, bo in vitro nie jest metodą leczenia.

Dla mnie to bzdura, sztuczne ograniczenie, nie wprowadzające nic dobrego, a jedynie szum i zamęt.

Wydaje mi się, że jeżeli para decyduje się na in vitro, to ma już za sobą wiele lat szukania przyczyn, leczenia i wyrzeczeń i koszmaru i to jest wyjście ostateczne dla nich, chyba nikt nie decyduje się na in vitro tak o, bo po roku nie zaszłam w ciążę, no to in vitro sobie zrobię, a co, hop - siup i po sprawie.
stare 05-02-2010, 11:38
Mały bangler

Domyślnie

no tak Chemical masz 100 % racji, to jest podstawowa kwestia, bez niej nie byłoby w ogóle o czym mówić.
stare 05-02-2010, 11:58
Mały bangler

Domyślnie

Chemical moje dzieci były od samego początku dziećmi, a nie płodami czy zarodkami jak je określają lekarze, ale naprawdę wierz mi że tylko osoby które nie miały doczynienia z bezpłodnością mówią i wierzą że pierwszą rzeczą jaką robią rodzice nie mogący zajść w ciążę to biegną do kliniki na in vitro. Dlaczego moje pierwsze dziecko, które niestety w 4 tyg. ciąży straciłam nie było dla państwa polskiego człowiekiem, tylko zlepkiem tkanek.

Jest inna kwestia o której się nie mówi, bo istnieje silne lobby lekarskie, kto najbardziej zyskuje na tych przepisach, właśnie lekarze, leczenie bezpłodności w 100% pokrywają rodzice, kliniki prywatne leczenia bezpłodności wyrastaja jak grzyby po deszczu, nie ma prywatnej kliniki leczenia alkoholizmu nieprawdaż, a lekarze specjalizujący się w leczeniu niepłodności, to finansowe elity. Mój ostatni ginekolog z dumą informował że odbywał praktyki w Niemczech i zaproponowali mu aby u nich został ale on wolał wrócić do Polski. Teraz kiedy miałam kontakt z niemiecką służbą zdrowia wiem dlaczego tak zrobił, bo w Niemczech nie dorobiłby się takich pieniędzy w tak krótkim czasie jak to robi w Polsce, bez płacenia podatków, no bo lekarze przecież nie mają w swoich gabinetach kas fiskalnych, rachunków wypiszą tyle co kot napłakał. A tak napisze że przyjmuje 2 godziny na tydzień a naprawdę co najmnie 5 godzin przez 5 dni w tygodniu, zatrudni się w szpitalu , który mu składkę ubezpieczeniową zapłaci , dla niego to Eldorado.
Odpowiedź z Cytatem
stare 05-02-2010, 12:10
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Ale ja nie twierdzę że rodzice od razu biegną na in-vitro, skąd takie podejrzenie.

Wspominam tylko o podstawowym problemie etycznym dotyczącym in-vitro, na poziomie ustawodawstwa.
stare 05-02-2010, 12:22
Mały bangler

Domyślnie

Chemical wiem że to nie ty twierdzisz że każdy biegnie od razu na in vitro, ale właśnie ci etyczni ustawopisacze tak ludziom do głów to wbijają

I co chwilę coś nowego wymyślają i powołują się a to na przysięgę małżeńską, kościół to często twiedzi że widocznie to kara że Bóg nie chce ci dać dziecka, no a antykoncepcja czyż to też nie problem etyczny

Zwyczajnie powinni określić jak kliniki powinny postępować z pobranymi zarodkami, a nie linczować ludzi pragnących mieć dziecko

Nam udało się bez in vitro, ale był moment kiedy myślałąm jak uzbieramy pieniądze na zabieg, później była myśl o adopcji, nam się udało ale ilu parom nie, i wtedy nie myślisz czy to etyczne jest czy nie, czy ksiądz cię rozgrzeszy a zobacz jak ludzie którzy poddali się zabiegowi i udało im się mieć dzieci niechętnie o tym mówią, jakie u nas wśród społeczeństwa jest nastawienie do takich osób i do dzieci jak to określają " z probówki
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów