Kontakt Blog Forum Moja Bangla Rejestracja Co to jest Bangla? Strona główna

Zakupy dla dzieci Co kupować dla urwisów oraz tych spokojniejszych obywateli;) Pytania i opinie o konkretnych produktach
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-04-2010, 17:43
bitabob bitabob jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Exclamation Foteliki, homologacja kontra test konsumencki.

Tak jak już wspominałem w innym temacie http://www.bangla.pl/forum/f4/koniec...areszcie-t389/ napisałem list do polskiego dystrybutora fotelików marki Renolux firmy AKVATORIS (http://akvatoris.pl/). Byłem ciekawy jak firma podchodzi do testów konsumenckich, w tym przypadku testu ADAC. Fotelik Renolux 360 w teście otrzymał ocenę 1, pomimo tego że spełnia normę ECE R44-04 (spis reguł według których foteliki dopuszczane są do sprzedaży w unii europejskiej). Patrz temat http://www.bangla.pl/forum/f4/niebez...roduktow-t375/
Poniżej zamieszczam pełną korespondencję z panem Andrzejem Zioło, który udzielił mi informacji w imieniu firmy Akvatoris. Oczywiście posiadam zgodę na publikację tego listu, zawartą w ostatnim mailu pana Andrzeja do mnie. Ocenę pozostawiam czytelnikom, ja jeśli pozwolicie powstrzymuję się na razie od głosu.

Treść korespondencji:

Mój mail do Akvatoris

Witam

Zachęcony dobrymi opiniami na temat oferowanych przez państwa
produktów, między innymi zdobycie tytułu "super produkt 2009"
nadawanego przez magazyn "Mam Dziecko", zacząłem interesować się
fotelikami będącymi w ofercie państwa firmy. Niedługo czeka mnie zakup
fotelika w grupie I od 9 kg. Pierwszym wyborem był fotelik "Next
Confort" (siła rekomendacji), jednak po wizycie na państwa stronie
internetowej www.akvatoris.pl, moją uwagę zwrócił model "360" za
względu na wygodę i względną uniwersalność. Przypadkiem znalazłem
informację na stronie fotelik.info jakoby model "360" nie spełniał
norm bezpieczeństwa i był niebezpieczny dla dzieci. Powołują się na
testy ADAC. Ale oni to chyba testują samochody? Wiem że fotelik ma
wymaganą homologację i spełnia normy europejskie zatem jest bezpieczny
(powinien?). Proszę mi odpowiedzieć jak to wreszcie jest z tym
fotelikiem jest bezpieczny czy nie? Bo ciężko mi uwierzyć że na rynku
znajduje się produkt zagrażający życiu. Pozdrawiam i liczę na szybką
odpowiedź.

Odpowiedź

Witam.
Z testami ADAC jest tak że jest to organizacja konsumencka a nie instytu który wydaje certyfikat bezpieczństwa. Fotelik 360 jak najbardziej spełnia europejskie normy bezpieczeństwa i jest dopuszczony do sprzedaży na terenie UE jak i wielu innch krajów na świecie. Między innymi Australia, Arabia Sałdyjska czy Brazylia.
Jezeli chodzi o krótką odpowiedź na Pana pytanie czy jest bezpieczny? Tak jest.
Jeżeli chodzi o NextConforta czy 360 to NextConfort jest napewno bardziej komfortowy dla dziecka. I ja mimo wszystko chyba wybrałbym NextConforta.

W przypadku dalszych pytań proszę pisać lub dzownić.

Pozdrawiam Andrzej Zioło

Mój mail do Akvatoris

Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety po jej przeczytaniu mam jeszcze
więcej wątpliwości. Bo albo testy homologacyjne nie są dokładne albo
konsumenckie stronnicze.Dotarłem do filmiku z testu ADAC fotelika
renolux 360 i przyznam się że jestem szczerze zaniepokojony
(http://www.youtube.com/watch?v=qSMYJsrIc3o)Proszę mi wytłumaczyć na
czym polegają różnice w metodologii że wyniki testów są tak różne od
siebie (chodzi mi głównie o bezpieczeństwo) i jak to się ma to
sytuacji podczas realnych zdarzeń drogowych?
Pozdrawiam.

Odpowiedź

Witam! Rozumiem Pana watpliwosci zwiazane z zakupem fotelika dla dziecka. Nie chce tutaj byc stronniczy jako przedstawiciel Renolux ale testy konsumencki nie do konca oddaja rzeczywisty obraz danego produktu. Kilka razy bralismy udzial w roznego rodzaju testach organizowanych przez rozne organizacje I zdania jak zawsze sa podzielone. Nie ukrywam ze niewiedza w montazu fotela jest jedna z najczestrzych przyczyn zlych opinii odnosnie np.360. Kiedys oddalismy nasz fotel do gazety motoryzacyjnej w celu uzyskania recenzji odnosnie komfortu I bezpieczenstwa jazdy. Zajelismy przed osttnie miejsce. Na ostatnim miejscu byla bardzo znana firma Concord. Nawet na zdjeciach widac bylo razacy obraz zle zamontowanego fotelika naszego jak I konkurencji. Na pierwszym miejscu zostal wytypowany fotel ze steropianu .W takich sytuacjach ciezko nawet o jakikolwiek komentarz. W porozumieniu z firma Concord probowalismy uzyskac sprostowanie odnosnie pomylek ale bez skutecznie. Chce tylko przekazac ze nie jestesmy w stanie walczyc z cala machina konsumencka z kilku powodow. Renolux jest sredniej wielkosci firma I nie ma AZ tak duzych nakladow finansowych na marketing w porownaniu z innymi firmami. Jedyne co wyroznia go to technologia Boulgom I to ze produkt jest wysokiej jakosci produkowany we Francji nie w Chinach. Testy jakie przeprowadza Renolux we wlasnym zakresie moze Pan zobaczyc na ich stronie http://www.renolux.fr/en_crashtest.html .A jesli chodzi o testy ADAC trwaja rozmowy dyrektora Renolux z ADAC gdyz tez do konca nie zostal fotel 360 poprawnie zamontowany. Jesli chodzi o sprzedaz w Polsce do poczatku dzialanosci nie mielismy zadnych skarg dotyczacych bezpieczenstwa w w/w fotelch. Oczywiscie decyzja nalezy do PAna.Natomast jesli brac pod uwage wszystkie fotele dostepne na rynku I obowiazujace je testy homologacyjne to sprawa jest chyba prostsza .Jest zbior parametrow gdzie kazdy producent czy importer ma sie miescic I tyle. Parametry dot.wielkosci fotela czy jego wykonania itp. Jest masa produktow ktore spelniaja normy a sa zrobione z marnej jakosci pojedynczego plastiku,posiadaja latwo palna tapicerke itp.Cena natomiast tez jest w tym kryterum bardzo wazna wiec kolo sie zamyka. Mam nadzieje ,ze jakos pomoglem .Prosze na spokojnie sie zastanowic I podejsc do tego wszystkiego tez z delikatnym dystansem. Sam mam syna 2 lata I przeszlo do roku jeździ w Next Comfort. Jak PAn widzi nie polecalbym firmy ktora produkuje buble Bo Sam jestem rodzicem. Pozdrawiam Andrzej Zioło

Mój mail do Akvatoris

Witam.
Dziękuję za odpowiedź. dziwię się jednak że pomimo tego iż w testach konsumenckich jest tyle błędów firma Renolux (dokładnie chodzi mi o polskiego dystrybutora, czyli pańską firmę) nie próbuje tych niekorzystnych informacji prostować. Na waszej stronie internetowej brak filmików, które są na stronie francuskiej. Brak tez jakichkolwiek wyjaśnień. Od jakiegoś czasu biorę udział w dyskusji na forum na temat fotelików i wydaje mi się że zamieszczenie tam pańskiej wypowiedzi (chodzi mi o nasza korespondencję mailową) lub jej fragmentów pomogła by wielu osobom podjąć decyzję i rozjaśnić sytuację. Oczywiście uczynię to tylko za pańską zgodą. Dziękuję raz jeszcze za wyczerpujące informacje i pozdrawiam

Odpowiedź

Witam!
Jako przedstawiciel firmy Renolux w Polsce nie moge ingerowac w testy konsumencki na terenie naszego kraju bez zgody Francji.Teoretycznie moglibysmy Po kazdym tescie konsumenckim udowadniac ,ze w wielu przypadkach niezapoznania sie z instrukcja obslugi fotela czy zla jej interpretacja powoduje tak wiele zlego dla naszej firmy. Tak jak Panu wczesniej wpomnialem na temat gazety motoryzacyjnej I jej zlych testow nawet tak powazny producent jak Concord nic nie byl w stanie zrobic.Napewno poprzez okrojony budżet promocja naszych foteli jest w duzo gorszej sytuacji niz konkurencja ale TU glowna role odgrywaja pieniadze. Jesli zapyta sie Pan jakiegos madrego sprzedawcy z czego wynika cena drogich I napewno tez dobrych foteli w 30% sa to pieniadze przeznaczane na reklame w prasie,sponsorownie sprzedawcow,szkolenia itp.Wiem ,ze obecnie panuje trend kupowania produktow ktore sa reklamowane w kolorowej prasie ale nie wszytkie firmy na to stac .Nawet te bardzo dobre I nie mowie TU tylko o fotelikch. Testy z francuskiej strony zostana umieszczone na naszej stronie juz w najblizszym czasie. Trwaja rozmowy w tej sprawie z francuzami.Jako przedstawiciel Renolux w Polsce moge Pana zapewnic o wysokiej jakosci naszych produktow ale Po PAna stronie lezy decyzja zakupu.Nie ukrywam tego ,ze szczycimy sie tym ,ze produkt jest produkowany we Francji nie wChinach ale o tym juz pisalem.Napewno nie dogodzimy wszystkim klientom ale staramy sie wszelkie sugestie od klientow dot. Naszych foteli przekazywac francuzom. Wyrazam zgode na umieszczenie naszej korespondencji na forum inetrnetowym.
W razie pytan prosze pytac lub dzwonic.

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 10-04-2010 o 17:49.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-04-2010, 17:48
Młodzież banglowa

Domyślnie List do przedstawiciela Chicco w Polsce.

Napisałem też list, a właściwie dwa do przedstawiciela firmy Chicco w Polsce. Na pierwszy uzyskałem odpowiedź, na drugi już nie. Niestety nie mogę zamiescić na razie jego treści gdyż nie mam zgody na publikację. właściwie to nawet o nią nie prosiłem zakładając że jeśli nie uzyskałem odpowiedzi na drugi list to zgody również nie otrzymam. Może to błędne założenie...jutro napiszę maila z prośbą o zgodę.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-04-2010, 23:21
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

No cóż, każdy producent bądź dystrybutor będzie bronił swojego wyrobu i za złe wyniki testu obarczy tych którzy te testy przeprowadzają. Firma ADAC jest to niemiecki automobilklub , który można by rzec specjalizuje sie w dbanie o bezpieczeństwo kierowców i pasażerów. Nie boją się pokazywać filmów z przeprowadzanych badań, testy przeprowadzają od tak wielu lat że naprawdę chyba kogo jak kogo ale ich posądzać o to że źle zamontowali fotel to już lekka przesada. Poza tym niemiecka solidność i odpowiedzialność znana jest nie od dziś, im nie zależy na tym aby komuś postawić przysłowiową pałę za to że jest z Polski czy Francji.
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-2010, 18:40
Młodzież banglowa

Domyślnie List do przedstawiciela Chicco w Polsce.

Mój list do Baby Collection przedstawiciela Chicco w Polsce

Witam
Zachęcony dobrymi opiniami na temat oferowanych przez państwa produktów, zacząłem się interesować fotelikami będącymi w ofercie firmy chicco. Niedługo czeka mnie zakup fotelika w grupie I od 9 kg. Zastanawiałem się nad Chicco neptune ze względów ekonomicznych, chociaż Chicco Proxima równierz biorę pod uwagę. Niestety nie mogłem znaleźć żadnej informacji na temat bezpieczeństwa (oprócz homologacji) na państwa stronie a to co znalazłem na stronie ADAC.de dalekie jest od mojego wyobrażenia. Chicco neptune otrzymuje najniższą ocenę, z proxima jest niewiele lepiej (test ADAC za 2009 rok). Jak to jest z tymi fotelikami są bezpieczne czy nie?

Odpowiedź

Szanowny Panie,

Bardzo dziękuję za maila i niezmiernie jestem wdzięczna za pytania dotyczące fotela Chicco Proxima i Chicco Neptune.

Włoska firma Artsana, producent fotelików Chicco to liczący się na świecie dostawca produktów dla małych dzieci i kobiet w ciąży.
Wszystkie foteliki Chicco, które są dopuszczone do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej to foteliki, które spełniają normy wyznaczone przez dyrektywę PN-EN 1888. Dyrektywa ta to spis zasad, jakie
fotelik musi spełniać. Jednymi z tych zasad są standardy bezpieczeństwa.

Fotelik Proxima 9 kg – 18 kg
· Fotel samochodowy Chicco Proxima jest zgodny z Regulacją UN ECE R44, która określa zasady i wymagania, które musza spełniać fotele samochodowe, aby zostać dopuszczonymi do obrotu na terenie Unii Europejskiej.
· Świadectwo homologacji na fotel Chicco Proxima zostało wydane przez NSAI- National Standard Authority of Ireland. Certyfikat nr: E24 44R-040020.
· Fotel samochodowy Chicco Proxima jest produkowany w fabryce firmy Artsana S.p.A UP80 we Włoszech, której system zarządzania spełnia standardy zgodne z normą EN ISO 9001:2008.
· Proces produkcji podlega stałemu monitorowaniu, kontroli i testom. W celu sprawdzania standardów produktu, Conformity of Production (COP) przeprowadzane są regularne testy produktów w celu weryfikacji ich zgodności z zasadami i wymaganiami określonymi Regulacją UN ECE R44.Wyniki testów COP są umieszczane w specyfikacji technicznej produktu.

Film opublikowany w Internecie odnosi się do testów prowadzonych przez ADAC na zlecenie ICRT
(International Consumer Research & Testing) stowarzyszenia skupiającego 40 organizacji
konsumenckich. Test został przeprowadzony zgodnie z protokołem EURO NCAP, w tym przypadku metodą różniąca się od testów przeprowadzanych na zgodność z Regulacją UN ECE R44.
Organizacje konsumenckie opublikowały wyniki testu ADAC’a, oceniając fotel samochodowy Chicco Proxima na 2-3 gwiazdki. Ważnym zaznaczenia jest fakt, że różne stowarzyszenia konsumenckie
posługują się różną skalą ocen, stąd ten wynik nie jest jednoznacznie określony. Przykładowo, stowarzyszenia Altroconsumo (Włochy) i STIWA (Niemcy) oceniły fotel samochodowy Chicco Proxima na 3
gwiazdki.
Wartym uwagi jest również fakt, że foteliki wielogrupowe, czyli przeznaczone dla szerszej grupy wiekowej/wagowej, zawsze wypadają w testach gorzej niż te foteliki, których grupa jest zindywidualizowana.
Fotel Chicco Proxima jest przeznaczona dla dzieci od 0 kg do 18 kg / 0 m – 3 lat . Tak więc ten przedział wiekowy fotela jest bardzo szeroki.

Fotelik Neptune 9 kg – 36 kg
· Fotel samochodowy Chicco Neptune jest zgodny z Regulacją UN ECE R44, która określa zasady i wymagania, które musza spełniać fotele samochodowe, aby być dopuszczonymi do obrotu na terenie Unii Europejskiej.
· Świadectwo homologacji na fotel Chicco Neptune zostało wydane przez NSAI- National Standard Authority of Ireland. Certyfikat nr: E24 44R-040024.
· Fotel samochodowy Chicco Neptune jest produkowany w fabryce firmy Artsana S.p.A UP80 we Włoszech, której system zarządzania spełnia standardy zgodne z normą EN ISO 9001:2008.
· Proces produkcji podlega stałemu monitorowaniu, kontroli i testom. W celu sprawdzania standardów produktu, Conformity of Production (COP) przeprowadza regularne testy produktów w celuweryfikacji ich zgodności z zasadami i wymaganiami określonymi Regulacją UN ECE R44. Wyniki testów COP są umieszczane w specyfikacji technicznej produktu.

W testach ADAC`a fotel Neptune otrzymał bardzo dobre wyniki w zakresie łatwości obsługi fotelika (3 gwiazdki), komfortu (4 gwiazdki) i czyszczenia (3 gwiazdki). Całościowa ocena dla Neptune to 1 gwiazdka .
Ocena ta wynika z tego, że fotelik w testach bezpieczeństwa (3-ech na 10 przeprowadzonych testów) wypadł gorzej. Przyczyną tego jest także fakt, że był testowany również jako fotelik bez oparcia, który pełni funkcję podstawki dla dużego dziecka. Taki rodzaj przeprowadzonego testu zawsze zaniża średnią ocenę bezpieczeństwa fotelika, przez to, że dziecko jest wówczas chronione przez samochodowe pasy bezpieczeństwa, a podstawka umożliwia jedynie posadzenie dziecka na odpowiedniej wysokości. Producent, firma Artsana zaleca możliwie jak najdłuższe przewożenie dziecka w foteliku z oparciem, ponieważ fotelik jest wówczas mocniej przytwierdzony do fotela samochodowego, jest bardziej stabilny i chroni dziecko przed zderzeniami bocznymi dzięki Bocznemu Systemowi Bezpieczeństwa.
Fotel Chicco Neptune jest przeznaczona dla dzieci od 9 kg do 36 kg / 1 rok – 12 lat . Przedział wiekowy /wagowy fotela jest bardzo szeroki.

Doświadczenie i dbałość o zadowolenie swoich klientów to jedne z podstawowych atutów producenta marki Chicco, który nie pozwolił by na dopuszczenie do obrotu na rynku produktu niebezpiecznego.
W kazdym kraju członkowskim Unii Europejskiej działa System Rapex. Najważniejszym celem istnienia systemu RAPEX jest zapewnienie szybkiej wymiany informacji pomiędzy Państwami Członkowskimi i Komisją Europejską odnośnie: zagrożeń dla życia lub zdrowia konsumentów – użytkowników określonego produktu, środków podjętych w Państwach Członkowskich w celu zapobieżenia wystąpieniu ww. zagrożeń.
Polski Punkt Kontaktowy Systemu RAPEX zlokalizowany jest w Departamencie Nadzoru Rynku Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wprowadza do systemu informacje o produktach stwarzających zagrożenie dla zdrowia lub życia, wykrytych na terytorium Polski.Dystrybuuje do innych organów nadzoru (np. organy celne, IH, GIS oraz ewentualnie inne organy) informacje o niebezpiecznych produktach zgłoszonych przez inne państwa.
Zarówno Fotel samochodowy Chicco Proxima jak i Neptune nie zostały zakwestionowane przez System Rapex i tym samym należą do grupy produktów bezpiecznych dla dzieci.

Zachęcam do zakupu fotela Chicco Proxima lub Chicco Neptune . Obecnie w ofercie znajduje się fotel Neptun z limitowanej serii Black Label z systemem alramującym odblokowanie szelek bezpieczeństwa. Pod koniec kwietnia 2010 na rynku pojawi się fotel Chicco Proxima z tej samej serii i z takim samym systemen alarmującym.

Pozdrawiam serdecznie ,

Iwona Porwat
Brand Manager

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety po jej przeczytaniu mam jeszcze więcej wątpliwości. Bo albo testy homologacyjne nie są dokładne albo konsumenckie stronnicze. Po za tym nic nie wiedziałem o filmie przedstawiającym test zderzenia czołowego dla fotelika chicco proxima. Bo jeśli chodzi pani o film z tego linku http://www.youtube.com/watch?v=XSu1KUIFoz4 to po jego obejżeniu jestem zaniepokojony. Proszę mi wytłumaczyć na czym polegają różnice w metodologii że wyniki testów są tak różne od siebie (chodzi mi głównie o bezpieczeństwo) i jak to się ma to sytuacji podczas realnych zdarzeń drogowych?
Pozdrawiam.

Odpowiedź

BRAK ODPOWIEDZI NA POWYŻSZY LIST

Witam ponownie.
Raz jeszcze pragnę podziękować pani za wyczerpujacą odpowiedź na moje
pytania Dotyczące fotelików Chicco Proxima i Chicco Neptune, oraz
wyjaśnienie różnic pomiędzy testem homologacyjnym a testem
konsumenckim. Od jakiegoś czasu biorę udział w dyskusji na forum
internetowym na temat fotelików i wydaje mi się że zamieszczenie tam
pani wypowiedzi (chodzi mi o nasza korespondencję mailową) lub jej
fragmentów pomogła by wielu osobom podjąć decyzję i rozjaśnić
sytuację. Oczywiście uczynię to tylko za pani zgodą. Dziękuję raz
jeszcze za wyczerpujące informacje i pozdrawiam.

Odpowiedź

Szanowny Panie,

Dziękuję za maila i cieszę się, że moja odpowiedź odnośnie bezpieczeństwa
foteli Chicco Proxima i Neptune jest dla Pana wyczerpująca.

Pozdrawiam serdecznie / Best regards,

Iwona Porwat
Brand Manager

Witam.
Nie odpowiedziała pani na moją prośbę o publikacje naszej
korespondencji na forum internetowym. Czy ostatni Pani email mam
traktować jako zgodę?
Pozdrawiam

Odpowiedź

Dzień dobry,
Tak proszę bardzo.

Pozdrawiam serdecznie / Best regards,

Iwona Porwat
Brand Manager

Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-2010, 18:52
redakcja redakcja jest nieaktywny
Super Moderator

Domyślnie

Bitabob, zastanawiamy się jak to jest w przypadku polskich producentów. O ile zagraniczne firmy mają jakieś odwzorowanie w testach różnego typu tak, przeglądając testy ADAC, prawie nie ma tam polskich producentów.
Czy próbowałeś kiedyś dowiedzieć się jak to jest z naszymi, rodzimymi firmami?
Czy foteliki przez nie produkowane były testowane i są gdzieś przedstawione wyniki?
Interesują nas różne polskie firmy, te bardziej znane i te znane nieco mniej.
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-2010, 18:55
Młodzież banglowa

Domyślnie Norma PN-EN 1888

Cytat:
... Włoska firma Artsana, producent fotelików Chicco to liczący się na świecie dostawca produktów dla małych dzieci i kobiet w ciąży.
Wszystkie foteliki Chicco, które są dopuszczone do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej to foteliki, które spełniają normy wyznaczone przez dyrektywę PN-EN 1888. Dyrektywa ta to spis zasad, jakie
fotelik musi spełniać. Jednymi z tych zasad są standardy bezpieczeństwa.

Tak na marginesie Norma PN-EN 1888 z tego co udało mi się dowiedzieć dotyczy wózków. Podano w niej wymagania bezpieczeństwa i metody badań wózków dziecięcych przeznaczonych dla jednego dziecka lub więcej dzieci. Norma nie obejmuje wózków do zabawy i wózków przeznaczonych dla dzieci specjalnej troski.

Polska norna dotycząca fotelików to PN-88/S-80053 Dokładnie nosi ona tytuł "Samochody osobowe -- Urządzenia zabezpieczające dla dzieci -- Wymagania i badania".

Może ktoś ma szersze informacje na ten temat... Pozdrawiam czytelników forum!
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-2010, 20:02
Młodzież banglowa

Domyślnie

Cytat:
Napisał redakcja Zobacz post
Bitabob, zastanawiamy się jak to jest w przypadku polskich producentów. O ile zagraniczne firmy mają jakieś odwzorowanie w testach różnego typu tak, przeglądając testy ADAC, prawie nie ma tam polskich producentów.
Czy próbowałeś kiedyś dowiedzieć się jak to jest z naszymi, rodzimymi firmami?
Czy foteliki przez nie produkowane były testowane i są gdzieś przedstawione wyniki?
Interesują nas różne polskie firmy, te bardziej znane i te znane nieco mniej.
Z fotelikami jest tak. Każdy z nich bez różnicy w jakim kraju kraju jest produkowany aby wejść na rynek unii europejskiej musi być poddany badaniu homologacyjnemu. Badanie takie odbywa się na wniosek dystrybutora lub producenta. W Polsce badania takie wykonuje w Przemysłowym Instytucie Motoryzacji. Są to badania Laboratoryjne mierzące czy dany produkt spełnia normy bezpieczeństwa określone w odpowiednich ustawach w których określone jest minimum wymagań,
Tak więc każdy fotelik na rynku ma odpowiednie badanie homologacyjne. Ten który jest wykonany z "kosmicznych" materiałów jak i ten całkowicie ze styropianu. Testy konsumenckie, miedzy innymi ADAC mają o wiele ostrzejsze kryteria i z tąd te różnice. Problem z ADAC i innymi organizacjami polega na tym iż są to właśnie testy konsumenckie. Odbywa sie to tak, organizacja organizująca test "idzie" anonimowo do sklepu i kupuje foteliki będące na rynku. Trudno wymagać by ADAC testowało polskie produkty... Najwięksi producenci fotelików posiadają własne laboratoria i zanim wypuszcza produkt na rynek jest on dokładnie zbadany. Moim zdanie najgorsi są średniacy którzy oprócz bardzo dobrych produktów wypuszczają przysłowiowe buble. Co prawda częśc polskich firm chwali się testami w bliżej nieokreślonych organizacjach konsumenckich, lub też w samym ADAC, ale nie podają ich wyników. Przykład... http://www.ramatti.com.pl/new/index....nu=3&submenu=5 Proszę uważnie przeczytać tekst po prawej stronie. Tak powstaja "legendy". A filmik zamieszczony na youtube http://www.youtube.com/watch?v=SXJxVMz6rv4 przypomina "popisy na jarmarku", chociaż robi wrażenie. Sm test w PIMOT zapewne był rzeczowy.
Szukając pierwszego fotelika napisałem zapytanie na stronie Deltimu (producent x landera) dotyczące fotelika X-car i informacji że był testowany w ADAC poniżej odpowiedź

Witam
Bardzo dziękujemy za zainteresowanie produktami naszej firmy.

Na stronie oficjalnej ADAC znajdują się jedynie wyniki testów fotelików, które sama instytucja ADAC losowo pobiera do badań ze sklepów oferujących foteliki rynku Europy Zachodniej. Czyli aby fotelik mógł być oceniany w testach ADAC i nagradzany odpowiednią ilością gwiazdek musi znajdować się w sprzedaży w krajach niemieckojęzycznych. Fotelik X-car nie trafił jeszcze na te rynki, stąd też nie przeszedł ocen ADAC zakończonych oceną w postaci gwiazdek. Fotelik X-car był natomiast poddawany testom zderzeniowym, które przeprowadzane były przez ADAC i w testach tych został oceniony bardzo wysoko.

Pozdrawiam serdecznie
xxx
Dział Obsługi Klienta

Tak więc jasno widać że najważniejszy jest zdrowy rozsądek... w wyborze fotelika. Pozdrawiam redakcję i dziękuję za zainteresowanie. Polecam wpisać w google "metodologia badań homologacyjnych fotelików" (bez cudzysłowu) i odczytać tekst pierwszy na liście. A wszystkich szukających nie tylko informacji na temat testów ale także jak prawidłowo używać nasz 5 gwiazdkowy fotelik odsyłam na fotelik.info. Bo tylko prawidłowy montaż i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem gwarantuje minimum bezpieczeństwa. Po za ty powiedzmy jasno FOTELIK JEST JEDYNIE ELEMENTEM ZABEZPIECZENIA DZIECKA W SAMOCHODZIE I NIE ZASTĄPI ZDROWEGO ROZSĄDKU I NIE UCHRONI NASZEGO DZIECKA GDY NIE BĘDZIE PRAWIDŁOWO UŻYTKOWANY. PO ZA TYM NOGA Z GAZU...

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 13-04-2010 o 20:12.
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2010, 08:50
Młodzież banglowa

Domyślnie

Jeszcze jedno a propos polskich fotelików, bo zapomniałem napisać wcześniej. Żaden produkowany w Polsce fotelik nie był testowany przez ADAC w teście konsumenckim (no chyba że na zlecenie ale tych wyników nikt nie publikuje). Jest to po prostu niemożliwe gdyż ADAC testuje tylko foteliki sprzedawane na rynku niemieckim względnie austriackim. Nie twierdzę że polskie foteliki są złe... po prostu nie były testowane przez ADAC (crash testy) ani przez inną organizację konsumencką, która oprócz sprawdzenia czy fotelik jest miękki i wygodny, przeprowadziłaby również testy zderzeniowe i opublikowała wyniki... Jeżeli któraś z firm posiada swoje laboratorium to testuje fotelik w fazie projektu we własnym zakresie co jednak nie zwalnia jej z homologacji. Poza tym kupując fotelik wszystkie te informacje łatwo można zweryfikować, wystarczy zadzwonić lub napisać bezpośrednio do firmy. Ja osobiście odradzam kupowania okazji i mało znanych marek gdzie na pierwszy rzut oka widać że pod kilkoma markami kryje się ten sam model pewnikiem produkowany far far away in china. Należy też uważać na super okazje z zachodu bo jakoś dziwnym trafem jest tak że jak tam jakiś model jest wycofany z rynku to w Polskich komisach zaczynają pękać półki...

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 14-04-2010 o 09:00.
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2010, 18:14
Młodzież banglowa

Domyślnie "Test" według "Auto świat"

Za słownikiem PWN
test
1. «zestaw punktowanych pytań lub zadań sprawdzających czyjąś wiedzę, inteligencję itp.; też: taki sprawdzian»
2. «próba, której poddaje się urządzenie, produkt, preparat itp. w celu sprawdzenia jego składu, właściwości i działania; też: to, co służy do przeprowadzenia takiej próby»

Czytając artykuł w "Auto Świat" online http://www.auto-swiat.pl/wydania,Tes...e,29236,1.html, mam wątpliwości czy aby na pewno słowo test było tu konieczne. Brak wyników, brak opisu w jaki sposób foteliki były testowane (wystarczy porównać do tego artykułu http://www.auto-motor-i-sport.pl/mag...cord-8833.html).
To po prostu prezentacja i krótki opis kilku (lecz nie wszystkich) fotelików dostępnych na polskim rynku (jest tam "testowany" ramatti i coneco).

O ile artykuł łatwo ocenić i zorientować się o co chodzi to takie informacje są o dużo trudniejsze do rozszyfrowania. Oto link http://www.ramatti.com.pl/new/index.php?menu=6&lang=pol i proszę mi pokazać te gwiazdki w artykule "Auto Świat"... Coneco na swojej stronie milczy na temat "testu"...i dobrze.

Dla porównania test na nienieckim "AUTO BILD" (niemiecki "Auto Świat) http://www.autobild.de/artikel/kinde...t_1136425.html (przy zdjęciu są strzałki do następnych stron testu) Nie znam niemieckiego wiec co do treści się nie wypowiadam... zdjęcia prawie te same... prawie.

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 14-04-2010 o 18:30.
Odpowiedź z Cytatem
stare 27-05-2010, 09:33
Młodzież banglowa

Domyślnie Testy ADAC 2010 rok

Na stronie fotelik info są już dostępne wyniki Najnowszych testów ADAC http://fotelik.info/pl/news/testy_fo...w_2010,92.html Myślę że będą cenną wskazówka dla wszystkich rodziców poszukujących bezpiecznego fotelika.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
adac, chicco, fotelik samochodowy, renolux, testy

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów