Kontakt Blog Forum Moja Bangla Rejestracja Co to jest Bangla? Strona główna

Zakupy dla dzieci Co kupować dla urwisów oraz tych spokojniejszych obywateli;) Pytania i opinie o konkretnych produktach
Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 05-03-2010, 16:11
bitabob bitabob jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Exclamation Foteliki samochodowe, dopasowanie do samochodu.

Witam.
Myślę że temat jest na tyle ważki by zasłużył sobie na dyskusję. Sam już Trzykrotnie stanąłem przed wyborem fotelika i wiem jaka to przeprawa. Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Jednym z jego elementów jest dokładne dopasowanie do samochodu. Z tym bywają problemy, szczególnie jeśli dokonuje się zakupu przez internet i brak możliwości przymierzenia fotelika. Osobiście doświadczyłem tej niedogodności jaką niewątpliwie jest żenujący asortyment sklepów w małych miastach a także kompletny brak wiedzy u sprzedawców. Przy wyborze fotelika w pierwszej kolejności szukałem informacji na temat testów zderzeniowych. Najczęściej testy takie posiadają modele z wyższej półki a takich w mojej miejscowości w sprzedaży brak. Pozostaje internet i tutaj zaczynają się schody bo sprzedawcy nie mają pojęcia czy na przykład fotelik http://www.bangla.pl/dla-dzieci/fote...erey-p3966.htm będzie pasował do renault clio. 11 lat temu gdy kupowałem fotelik dla pierwszej córki na rynku nie było praktycznie nic. Zdobyłem stary model chicco i okazało się że tyłem do kierunku jazdy mogę zamontować go tylko na fotelu pasażera, na tylnej kanapie pasy były za krótkie.
Chodzi mi o to aby podzielić się konkretną praktyczną wiedzą i pomóc rodzicom którzy troszczą się o bezpieczeństwo swoich dzieci. Co wy na to?

Fotelik samochodowy Monterey (Sunshine Kids) w Renault Clio 3 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
tylna kanapa strona lewa i prawa OK z małym ale fotelik blisko zapięcia pasa (cieżko zapiąć, po zapięciu ok), do maksymalnego wyciagniecia (reg. wysokości) zagłówka brakuje kilka cm ponieważ zagłówek zapiera się o boczną ścianę auta sprawiajac że fotel jest niestabilny.
środkowe siedzenie tylnej kanapy brak możliwości montażu, fotelik zasłania punkty mocowania pasów.
Fotel pasażera obok kierowcy po wyłączeniu poduszki.

Fotelik samochodowy Junior Baby (Graco) w Ford fokus I 3 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
tylna kanapa strona lewa i prawa OK
środkowe siedzenie tylnej kanapy brak możliwości montażu za względu na nierówność kanapy w tym miejscu oraz zbyt krótki pas. montaż bardzo niestabilny.
Fotel pasażera obok kierowcy montaż nie możliwy ze względu na niemożność wyłączenia poduszki powietrznej.

Niedługo sprawdze graco w reno clio i sunchine kids w fordzie.
Za jakiś czas planuję zmianę fotelika na być może:

Maxi Cosi Mobi
Maxi Cosi Tobi
Romer king plus
Bebe confort iseos TT
Kiddy Comfort Pro
Cybex Pallas
Moze ktoś już używa któregos z tych modeli w fordzie focusie I 3 drzwi

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 05-03-2010 o 16:24.
Odpowiedź z Cytatem
stare 06-03-2010, 15:41
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

Fotelik samochodowy Mars (Ramatti) w Nissan Micra 5 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
Fotelik był montowany tylko z prawej strony, z naszego widzimisię, ma on 2 możliwe opcje prowadzenia pasów, dla krótszych i dłuższych pasów, i zapinało się bez problemu (chociaż dziś już nie pamiętam, z której opcji, krótkiej czy długiej, korzystałam). Tyle że montaż wymaga wprawy, trochę tam motania jest. Stabilność taka tam normalna, to nie Isofix - wiadomo.

Fotelik samochodowy Starlight SP (Storchenmuehle) w Nissan Micra 5 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
Fotelik był montowany tylko z prawej strony, z naszego widzimisię. Montaż łatwy, intuicyjny, nie ma żadnego problemu. Na razie nie sprawdzałam jak się mieści przy maksymalnym wysunięciu oparcia.

Fotelik samochodowy Duo Plus (Romer) w Nissan Micra 5 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
Fotelik koleżanki (pozdrawiam!) był montowany tylko z lewej strony, bo z prawej był nasz Storchenmuehle Montaż pieruńsko łatwy, intuicyjny, montowałam pierwszy raz i od razu bez problemu.

Dodam, że mając z Micrze zamontowany z jednej strony Storchenmuehle Starlight SP (9-36), z drugiej Romer Duo Plus (9-18), zmieściłam się jeszcze w środku, ale z ledwością, jak szprotka

Foteliki Storchenmuehle Starlight SP i Ramatti Mars montowałam także w Chryslerze Voyager, z lewej strony pasami 3-punktowymi - i też bez kłopotu.

Napisałam, chociaż aut i fotelików jest tyle rodzajów, i tyle kombinacji, że nie wiem na ile to ma faktyczny sens. No ale może komuś się akurat przyda

Ostatnio edytowane przez Chemical ; 06-03-2010 o 15:55.
Odpowiedź z Cytatem
stare 06-03-2010, 16:01
Młodzież banglowa

Domyślnie

Cytat:
Napisał Chemical Zobacz post
Napisałam, chociaż aut i fotelików jest tyle rodzajów, i tyle kombinacji, że nie wiem na ile to ma faktyczny sens. No ale może komuś się akurat przyda

Przyda się na pewno. są ludzie którzy szukają takich informacji. Sam widziałem szwedzkie forum na którym mamy wymieniają się doświadczeniami... a my mamy polskie forum... no i ja jestem tatą.
Odpowiedź z Cytatem
stare 08-03-2010, 20:00
Młodzież banglowa

Domyślnie

Tak jak obiecałem.

Fotelik samochodowy Monterey (Sunshine Kids) w Ford Focus 3 drzwi montaż pasem 3 punktowym:
tylna kanapa strona lewa i prawa OK
Przy maksymalny podniesieniu zagłówka fotelika trzeba zdemontować zagłówek fotela samochodu.
Fotel pasażera obok kierowcy montaż niemożliwy brak możliwości wyłączenia poduszki.

---
Recenzja do Monterey

Ostatnio edytowane przez redakcja ; 15-05-2010 o 16:14.
Odpowiedź z Cytatem
stare 09-05-2010, 09:01
Młodzież banglowa

Domyślnie

Prośba do wszystkich czytających ten temat! Jeśli posiadasz fotelik to opisz swoje wrażenia z użytkowania koniecznie podając model fotelika i samochodu. Chodzi głównie o problemy z montażem, stabilność itp. Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam i zapraszam.
Odpowiedź z Cytatem
stare 11-05-2010, 12:22
majajula majajula jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Ja mam MAXI COSI PRIORI XP i uzywam go w fordzie fokusie kombi i dziecko szoruje w fotel męża jak siedzi za mną jest ok na środku nie za bardzo bo wtedy starsza córka dziwnie siedzi po bokach .Mimio dużego auta jak rozłożę fotelik do max muszę uważać na nóżki bo akurat jest tyle przestrzeni że je wciska między fotel przedni a własny fotelik a potem nie umie wyjąć
i na fotelach skórzanych foteliki niestety sie ślizgają nieważnie jakby je przypiąć więc musieliśmy filcowe podkładki poprzyklejać do skóry.
-----
Recenzja Maxi Cosi Priori XP

Ostatnio edytowane przez redakcja ; 15-05-2010 o 16:13.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
bebe, bezpieczeństwo, fotelik, graco, maxi

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów