KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 13-05-2010, 14:47
MamaAni MamaAni jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Exclamation Foteliki samochodowe-opinie

Witam, jestem tu nowa. Trafiłam tutaj przez przypadek otóż szukałam testów fotelików samochodowych i rożnych opinii na ich temat.
Zapytam wprost, szukam fotelika dla córki, 9 miesięcy. W przedziale wagowym od 9-18 kilo. Mam samochód Audi A3 (98 rok, 3 drzwiowy) więc foteliki z ISOFIXEM na razie mnie nie interesują. Szukałam opinii na temat fotelików m.in.RAMATTI FORMULA, VENUS...
Wiem, że TVN Turbo przeprowadzał testy na Ramatti jednak nie znam wyniku.
A na rożnych portalach "dla mam" temat fotelików jest ogromny jak rzeka, jedne piszą, że tanie i dobre inne, że drogie i nie sprawdzają się. W sklepie wcisną każdy syf byle by tylko zarobić. A ja nie do końca się na tym znam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-05-2010, 15:10
redakcja redakcja jest nieaktywny
Super Moderator

Domyślnie

Opinie o produktach są na stronie głównej www.bangla.pl
O Ramatti Venus i innych fotelach posegregowane według przedziałów wagowych Foteliki samochodowe
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-05-2010, 15:48
bitabob bitabob jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Cytat:
Napisał MamaAni Zobacz post
Witam, jestem tu nowa. Trafiłam tutaj przez przypadek otóż szukałam testów fotelików samochodowych i rożnych opinii na ich temat.
Zapytam wprost, szukam fotelika dla córki, 9 miesięcy. W przedziale wagowym od 9-18 kilo. Mam samochód Audi A3 (98 rok, 3 drzwiowy) więc foteliki z ISOFIXEM na razie mnie nie interesują. Szukałam opinii na temat fotelików m.in.RAMATTI FORMULA, VENUS...
Wiem, że TVN Turbo przeprowadzał testy na Ramatti jednak nie znam wyniku.
A na rożnych portalach "dla mam" temat fotelików jest ogromny jak rzeka, jedne piszą, że tanie i dobre inne, że drogie i nie sprawdzają się. W sklepie wcisną każdy syf byle by tylko zarobić. A ja nie do końca się na tym znam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wybierając fotelik warto sprawdzić jak dany model wypada w niezależnych testach zderzeniowych których wyniki można znaleźć tutaj http://fotelik.info/pl/testy/wybrane...aco/index.html lub bezpośrednio na stronie ADAC http://www1.adac.de/Tests/Kindersich...ePageID=130822. Co ważne po 2007 roku ADAC zmieniło metodologię, wyniki testów z przed 2007 roku mogą być nie miarodajne. Tak więc szukamy testów od 2007 w górę. Interesujące modele warto zapisać na kartce i pojechać z nią do sklepu, dobrze jeśli będzie ich kilka zawsze jest z czego wybrać. W sklepie przymierzyć na spokojnie kilka modeli w naszym aucie szczególna uwagę zwracając na pewność i łatwość montażu. Warto też spisać listę naszych preferencji, na przykład mamy dwa samochody i fotelik będzie często przekładany. Tutaj oczywiście wygra model który łatwiej się montuje i który waży mniej. Mogę jedynie podpowiedziec ze ze względu na to iż ma pani auto 3 drzwiowe kupowanie fotelika obrotowego (np bebe confort axis) mija się z celem ponieważ nie skorzysta pani z tego udogodnienia i jeśli myśli pani o foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy to w aucie 3 drzwiowym zapięcie dziecka będzie dość trudne. Nie jestem w stanie wskazać pani żadnego konkretnego fotelika, wyboru musi dokonać pani sama kierując się testami i własnym zdaniem.
Co do ramatti to żaden ich fotelik nie był poddany niezależnym testom zderzeniowym, posiada jedynie badanie homologacyjne które uprawnia do sprzedaży na rynku ale niestety nie zawsze gwarantują bezpieczeństwo. Być może ramatti jest bardzo dobre a może nie. Ja nie jestem w stanie ocenić na "oko" czy ten lub inny fotelik jest bezpieczny, mogą to jedynie wyjaśnić testy zderzeniowe. A wolałbym aby w pani przypadku takie testy przeprowadziła jakaś organizacja konsumencka a nie pani osobiście na swoim dziecku.

Ostatnio edytowane przez bitabob ; 13-05-2010 o 16:07.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów