KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-04-2010, 20:38
bitabob bitabob jest nieaktywny
Mały bangler

Exclamation Koniec z "pod dupnikami" ? Nareszcie!

Sam też dawno temu ( i nie prawda) zakupiłem takie cudo by po jakimś czasie dojść do wniosku że dziecko siedząc na takim urządzeniu nie jest dostatecznie chronione. Do tej pory przewożone w foteliku z oparciem, miało zapewnioną ochronę głowy podczas zderzenia bocznego. Po przesiadce na podwyższenie takiej ochrony brak... Wystarczy wpisać w google (wideo) np. "Fotelik Monterey Booster w niezależnych testach" i można naocznie przekonać się na czym polega różnica. Kompletny fotel (z oparciem, zobacz na bangla http://www.bangla.pl/foteliki-samoch...erey-p3966.htm) jak na tę kategorię wagową (15-36 kg) zdobył dobrą ocenę (4 gwiazdki w teście ADAC) ale same podwyższenie... no cóż zgodnie z prawem stosować można. Ja nie polecam. Nie poleca też ADAC i kilku dużych producentów fotelików. Dla ciekawskich nie mających newslettera link http://fotelik.info/pl/news/siedzisk...chrony,76.html
Tak deklarują firmy... a my, rodzice co możemy zrobić? Uruchommy wyobraźnię jeszcze przed zakupem fotelika, potem może być...

A i jeszcze jedno. w testach są wygrani i przegrani (chodzi mi raczej o foteliki niż użytkowników). Firma której fotelik zajmuje wysoką pozycję w teście chwali się tym bardzo i słusznie. Zastanawialiście się kiedyś jak zachowują się firmy, których fotele zebrały niskie noty (1 lub 2)? Ja się zastanowiłem... napisałem list do pewnej firmy (polski dystrybutor) i dostałem odpowiedź. Nie zaskoczyła mnie, raczej zaniepokoiła. Ale o tym kiedy indziej.
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-06-2010, 13:18
bitabob bitabob jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Kolejny producent fotelików odradza stosowanie fotelików 15-36 kg bez oparcia czyli tak zwanych podstawek lub kolokwialnie mówiąc poddupników. W gronie producentów rezygnujących z tego rozwiązania znalazły się takie firmy jak Roemer, Besafe, Maxi Cosi, Sunshine Kids i Cybex. Ciekawe co na to polscy importerzy i producenci fotelików? Informacje na podstawie artykułów na fotelik.info, poniżej link.
http://fotelik.info/pl/news/Cybex_od...parcia,97.html
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-06-2010, 13:37
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie

A tam, "co na to polscy importerzy i producenci fotelików".

Lepsze pytanie to "co na to Polacy"

Dla niektórych osób to nie do zaakceptowania, wklejenie na forum linku do artykułu z fotelik.info potrafi skończyć się napaścią użytkowniczek, jakbym co najmniej krzywdę komuś robiła tą informacją
stare 14-06-2010, 16:13
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Oj niestety, prawda to ,prawda
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów