KontaktMoja BanglaForumArtykułyZdjęciaOpinieStrona główna

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-07-2010, 12:32
Chemical Chemical jest nieaktywny
Większy bangler

Domyślnie Ubranka z wełny merynosów

Są bodziaki, koszulki, śpioszki, piżamki, kalesony. Znacie, macie, używacie?

Kosztują majątek, ale może warto? Podobno miękkie to to jak jedwab, dziecko się nie poci, wełenka w lecie chłodzi, w zimie grzeje - na zdjęciu zaś wygląda jak normalna bawełna, nie to że jakiś "kudłacz"
stare 10-07-2010, 12:53
dziubekap dziubekap jest nieaktywny
Młodzież banglowa

Domyślnie

Nie wiem jak jest z ubrankami, ale moi Rodzice śpią pod kołdrami z merynosów i są zachwyceni. Faktycznie tak jest, że w zimie kołdra grzeje, a w lecie chłodzi. Kołdry nie są gryzące, nawet po dotknięciu z gołym ciałem. Fakt, kosztują majątek, ale oprócz walorów czysto komfortowych przypisuje im się też właściwości lecznicze np. w leczeniu reumatyzmu, problemów z bolącym kręgosłupem itp.

Ciekawa jestem zatem jak jest z ubrankami? Jak się pierze takie cuda i czy nie uczulają? Gdzie w ogóle można je kupić?
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-07-2010, 13:10
Większy bangler

Domyślnie

Natrafiłam w sklepie orlinkowo.com, ale też na ekobaby.pl widzę, a i gdzie indziej pewnie można kupić. Aż dziw, że wcześniej tego nie przyuważyłam Urokliwe bardzo, coś czuję że taką koszulkę z długim kupię młodej do spania

Piszą, że można prać ręcznie bądź w pralce nastawionej na program "wełna", w max. 40 stopniach, w płynie do wełny.
stare 10-07-2010, 18:02
Tygrysowa Tygrysowa jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Ja chyba bym podeszła do tych ciuchów z hmmm delikatnie mówiąc: wielką dozą ostrożności.
Raczej nie spróbuje bo 1. cena, 2. Młody ma niesłychaną alergie na prawie wszystko+ AZS, =duże prawdopodobieństwo wyrzuconych w błoto pieniędzy.

Jak będę u naszego dermatologa to się podpytam czy to uczula.
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-07-2010, 20:50
Większy bangler

Domyślnie

Piszą, w odniesieniu do pościeli, że nie rozwijają się w niej roztocza, przez co jest dobra dla alergików na nie uczulonych. Inna sprawa to uczulenie na samą wełnę, rzecz jasna. No i fakt że dzieci z AZS mogą w ogóle na wełnę gorzej reagować.

Moją polar uczula Może niezbyt precyzyjne określenie, ale jak zakładam jej cokolwiek polarowego to ma jak od linijki "odcięte" czerwone miejsce, jak przy alergii kontaktowej.
Kaszlała mi też raz jak ją położyłam na poduszce pierzastej - nie wiem czy od pierza, czy od roztoczy.
stare 12-07-2010, 00:03
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Mam buty-kozaki które od wewnętrzej strony są w całości zrobione z wałny merynosów, najwygodniejsze buty w jakich do tej pory chodziłam. Faktycznie grzeją zimą, ale nie przegrzewają, chodziłam w nich w ciepłe dni , tak dla ciekawości i żadnego pocenia się stóp, nie odczuwało się zadnego grzania. Naprawdę rewelacja, fakt cena ale mnie już stopa nie rośnie na szczęście
Widuję czasem dziewczyny w upalne dni w tych butach jak popylają po mieście
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-07-2010, 00:36
Tygrysowa Tygrysowa jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

AAAA też widziałam dziewczyny ganiające teraz po mieście w kozakach, szczerze to myślałam, że coś mają z głową albo jakaś nowa moda nastała i w japonkach chodzić będziemy w zimę. A to buty z wełną... o ja nieoświecona.
Odpowiedź z Cytatem
stare 12-07-2010, 11:45
B_A_J B_A_J jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

A moja Królewna w wózku leży sobie na futerku z owcy i żaden upał jej nie straszny, a pamiętam jak synek się pocił w wózku nawet kiedy miał podłożoną pieluszkę tetrową. takie futro sprawdza się też latem w fotelikach samochodowych.
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2010, 15:05
Fotelik24 Fotelik24 jest nieaktywny
Mały bangler

Domyślnie

Swego czasu miałam do czynienia z merynosem i musze przyznac,że jakościowo jest to bardzo dobry materiał. Przede wszystkim miękki i wygodny. Co do butów z merynosu,to sprawdzają sie szczególnie kozaczki na zimę,sa bardzo ciepłe w środku,latem natomiast do niczego się nie przydadzą.
Podobnie jest z pościelą. Co prawda cenowo kosztuje dosyc drogo,ale moim zdaniem warto,bo poniekąd kupujemy jakosc.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady pisania postów