Systematyczne stosowanie sproszkowanej łodygi opuncji (Opuntia ficus-indica) wpływa korzystnie na metabolizm lipidów i węglowodanów.
Dzięki obecności błonnika zmniejsza wchłanianie glukozy, a także ogranicza wątrobową syntezę endogennego cholesterolu. Własności te mogą być wykorzystane w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy typu II. Korzystne jest też stosowanie go w czasie diety redukcyjnej, gdyż nie tylko ułatwia zmniejszenie masy ciała, ale dostarcza aminokwasów i minerałów zmniejszając ryzyko wystąpienia niedoborów w okresie odchudzania.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Sproszkowana łodyga opuncji (Opuntia ficus-indica).
Sposób użycia:
3 razy dziennie po jednej lub dwie kapsułki do posiłku. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Chronić przed dziećmi.