Dlaczego należy ograniczać ilość glutaminianu sodu, fosforanów oraz soli kuchennej w diecie dzieci?
Glutaminian sodu jest powszechnie dodawany do żywności w celu wzmacniania jej smaku, jednak:
* ma właściwości alergenne (szczególnie istotne w przypadku coraz powszechniej występujących alergii u dzieci),
* zwiększa apetyt, co może prowadzić do otyłości,
* może niekorzystnie wpływać na dzieci z ADHD.
Rodzice powinni zwracać uwagę na ten składnik w pożywieniu dzieci, sprawdzając skład produktów i wybierać produkty, które go nie zawierają.
Fosfor jest obok wapnia głównym składnikiem kości, ale jego nadmiar hamuje wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co może doprowadzić do utraty masy kostnej. Naturalne występowanie fosforu w pożywieniu jest dość duże, a oprócz tego stosuje się go jako dodatek w wielu produktach przetworzonych. : Brak dodatku fosforanów w produktach dla dzieci zapobiega ich przedawkowaniu i zapewnia optymalny rozwój ich układu kostnego.
Obniżenie o 30% zawartości soli kuchennej (w odniesieniu do średniej zawartości soli w powszechnie funkcjonujących na rynku parówkach) przekłada się na obniżenie zawartego w niej sodu, który spożywany regularnie przez lata wpływa na rozwój chorób, które objawiają się w późniejszym wieku. Ograniczenie soli w diecie dziecka zaowocuje jego lepszym zdrowiem w dorosłym życiu.
Jak otwierać opakowanie Parówek Jedyneczek?
Należy oderwać jedną parówkę w osłonce od reszty opakowania. Chwycić palcami obu rąk moduł który chcemy otworzyć (kciuk i wskazujący, blisko siebie), jedną rękę trzymać bez ruchu a drugą pociągnąć lekko w dół i w bok, następnie wyciągnąć parówkę.
Bardzo dobre parówki dla najmłodszych, każda paróweczka osobno zapakowana przez co są świeże, delikatne w smaku, czuć że się je prawdziwe parówki, mają wysoką zawartość mięsa przez co są bezpieczne, może i dro...
zobacz całą opinię