Rogal Świętomarciński (Anaj)

0 kupi ponownie
1 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (1)

O produkcie

Rogal Świętomarciński wywodzi się z tradycji wypieku i spożywania na dzień Św. Marcina /11 listopada/ rogali z charakterystycznym nadzieniem , kultywowanej na obszarze Poznania i okolic. Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu . Dzień Św. Marcina od wieków obchodzony był w Poznaniu szczególnie ze względu na fakt , że jedynymi z głównych miejsc Poznania są kościół pod wezwaniem Św. Marcina istniejący już w momencie lokacji Poznania /1253r/ oraz ulica Św. Marcin stanowiąca pozostałość po starej osadzie o nazwie Św. Marcin , która została włączona do Poznania pod koniec XVIII w. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu był Józef Melzer cukiernik w piekarni, który namówił swego pracodawcę do wypieku rogali , rozdanych następnie ubogim mieszkańcom Poznania. Renoma rogala świętomarcińskiego wypracowana została przez cukierników i piekarzy z Poznania i okolic , którzy co roku od przeszło 150 lat , na dzień Św. Marcina oferowali mieszkańcom stolicy Wielkopolski ten wyrób. Kultywowanie tej tradycji rozprzestrzeniło się na skutek migracji cukierników , którzy doświadczenie zawodowe zdobywali w Poznaniu , na dalsze powiaty województwa wielkopolskiego. Z czasem rogal Świętomarciński stał się wypiekiem dostępnym na co dzień jednakże jego produkcja i spożycie zdecydowanie wzrastają w dniu imienin Św. Marcina. Zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter Poznańskiego rogala świętomarcińskiego mają: - ciasto drożdżowe - nadzienie rogala : biały mak, cukier , okruchy , masa jajowa , tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane , aromat migdałowy. Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje , że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym , związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami, które wpływają na ostateczny , wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala.  
Rogal świętomarciński sprzedawany jest w Wielkopolsce najwiecej między 2 a 11 listopada. Produkt regionalny, nadziewany białym makiem, orzechami, rodzynkami kandyzowaną skórką pomarańczy. piekarnia która go spr... zobacz całą opinię

Opinie

DODAJ OPINIĘ