Ser Koryciński Swojski (Gremza)

0 kupi ponownie
25 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (25)

O produkcie

Sery korycińskie to sery wyrabiane ręcznie przez gospodynie z okolic Korycina wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Historia sera korycińskiego na Podlasiu wywodzi się od Szwajcarów, którzy przekazali tajemnicę sposobu produkcji żółtego sera z krowiego mleka w czasie ,,potopu szwedzkiego’’ osiedlając się na tych terenach. Ser koryciński jest serem dojrzewającym: w trakcie dojrzewania zmienia smak, barwę i zapach. Jest serem podpuszczkowym wyrabianym z mleka, podpuszczki i soli. Świeże mleko podgrzewa się tak, by nie uległo pasteryzacji, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze mleka. Zawiera dużą ilość przyswajalnego wapnia, który sprzyja budowie kości. Ser ma niską zawartość tłuszczu -22,9% w porównaniu do innych serów podpuszczkowych. Ser koryciński ma kształt eliptycznej kuli i liczne dziury na przekroju. Barwa jest jasnożółta, ale w miarę czasu staje się bardziej intensywna: kremowo - żółta. Konsystencja początkowo miękka, z czasem twardnieje, a smak z łagodno-śmietankowego z posmakiem soli zmienia się na bardziej pikantny. Sery przyprawiane są różnymi ziołami, które nadają im szczególnego wyrazu. Prawdopodobnie największą zaletą tego sera, jest to, że każdy okrąg smakuje inaczej, a ten sam smakuje inaczej każdego dnia. Sery są przepyszne! Gospodarstwo Gremza z Szumowa zajmuje się produkcją serów korycińskich od 15 lat i posiada pierwszą prawdziwą serowarnię spełniającą standardy Unii Europejskiej, która znajduje się pod stałym nadzorem weterynaryjnym. Wyrabia ser koryciński "Swojski" w jego wersji klasycznej i z dodatkami.  
seromanka
to nie natura tylko masowa produkcja z mleka zakupionego od rolników, które zawiera mnóstwo chemii, właściwie mleko które odrzucono w mleczarni bo nie spełnia określonych wymagań itp.,prawdziwy ser to taki, któ... zobacz całą opinię

Opinie

DODAJ OPINIĘ