Kryniczanka - to krystaliczny dar natury , bijący z głębin ziemi na wprost Pijałni Głównej. Dzieje źródła tej wody sięgają 1745 roku. Pierwszej analizy wody dokonał profesor Uniwersytetu lwowskiego Baltazar Haquet w 1796 roku. Kryniczanka to bardzo smaczna woda mineralna zalecana w celach zdrowotnych i profilaktycznych. Działa korzystnie na organizm; uspokajając odtruwa go i chroni przed działaniem stresów. Składniki zawarte w Kryniczance (w ilości około 2800 mg/dm ) plasują je na czołowym miejscu wśród krajowych wód mineralnych. Kryniczanka zawiera bioelementy potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: sód, potas, lit, wapń, magnez, fluor MAGNEZ (Mg" - 73,20 mg/dm3) -reguluje czynności układu nerwowo-mięśniowego, -działa antystresowo oraz przeciwalergicznie, -jest niezbędnym składnikiem mięśni, zębów oraz kości, -zapobiega chorobom nowotworowym, zawałom miażdżycy naczyń krwionośnych, -pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. WAPŃ - (Ca" - 550,10 mg/dm3) -wchodzi w skład budowy zębów, kości oraz mięśni, -jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego oraz sercowego, -obniża poziom cholesterolu we krwi, -działa przeciwuczuleniowo. SÓD - (Na' - 59,50 mg/dm3) -steruje gospodarką wodną organizmu, -jest regulatorem ciśnienia osmotycznego, -ważny dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. POTAS (K' - 6,50 mg/dm') -konieczny do normalnej pracy serca, -ma istotne znaczenie w produkcji białek i tłuszczów, -jest podstawowym składnikiem komórki. FLUOR ( F- 0,10 mg/dm') -chroni zęby przed próchnicą, -wchodzi w skład szkliwa zębów oraz tkanki kostnej.