Maść cholesterolowa jest preparatem galenowym, wg przepisu ujętego w Farmakopei Polskiej V supl. oraz Farmakopei Polskiej VI o składzie: Cholestrolum 3,0 Paraffinum solidum 15,0 Paraffinum liquidum 64,0 Vaselinum album 18,0 Dawniej (FP III) skład maści cholestrolowej był nieco inny – zawierała lanolinę bezwodną oraz cerezynę zamiast parafiny stałej. Maść cholestrolowa zastosowana na skórę w postaci nieprzetworzonej lub jako składowa preparatów leczniczych wykazuje działanie natłuszczające, ochronne, tworzy film okluzyjny. Jest bardzo dobrą maścią obojętną, wskazaną zwłaszcza w przypadkach nietolerancji innych maści, po długotrwałym leczeniu maściami sterydowymi, w przypadkach mechanicznych, termicznych i chemicznych uszkodzeń skóry, w zaniku i zniszczeniu skóry, dermatitis atopica (AZS). Maść cholesterolowa nie powoduje uczuleń. Maść cholesterolowa jest stosowana per se oraz jako constituens dla maści bezwodnych oraz (dzięki zdolności emulgowania znacznych ilości wody i wodnych roztworów substancji leczniczych) maści uwodnionych oraz kremów. Unguentum Cholesteroli jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w zakresie receptury aptecznej. Stosowany jako podstawa maści lub składowa podstawy maści (unguenta), kremów (cremores) oraz past (pasta) oraz w postaci nieprzetworzonej.