Przyrządzenie dań w Garnku Rzymskim nie wymaga stosowania tłuszczów. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekko strawne.
Najlepszy do pieczenia:
chleba
ryb
zapiekanek
dań z drobiu(kurczaka, indyka, kaczki)
pieczeni mięsnych
lasagne
risotto
dań z warzyw(ziemniaków w mundurkach,
faszerowanych pomidorów, papryk, kabaczków itp.
Zasady użytkowania naczynia:
Przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów.
Przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut.
UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
Gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem.