Liście Laurowe (Kamis)

0 kupi ponownie
8 dodanych recenzji
Zobacz wszystkie opinie (8)

O produkcie

Przyprawę stanowią liście o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. Dobrze wysuszone liście powinny być całe (nie połamane), elastyczne, jasnozielone, bez plam i ogonków. Liście o zabarwieniu brązowym są stare i mają mniejszą wartość. Powinny być stosowane z umiarem, ponieważ ich gorzkawy smak może zaburzyć ostateczną postać potraw lub przetworów marynowanych. W daniach wymagających gotowania nie przetrzymujemy liści laurowych dłużej niż 15 - 20 min. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej nią 1-2 listki. Obecnie liściem laurowym przyprawia się potrawy duszone, zawiesiste zupy, ogórki, grzyby, warzywa. Używa się ich również do peklowania mięs, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów, budyniu oraz przyrządzania potraw z dziczyzny. Doskonale nadają się do zup jarzynowych, kartoflanki, sosów i pieczeni.
Bardzo dobra przyprawa, która na stałe zagościła w mojej kuchni. W porównaniu do innych tego typu przypraw nie sa to zwykłe zasuszone, a niekiedy bardzo połamane liscie. Te liście cechuje ich aromat, ktory jest... zobacz całą opinię

Opinie

DODAJ OPINIĘ