Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
zwykłe - otrzymane z całego ziarna
górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna
błyskawiczne - otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.
Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika. Są produktem szczególnie bogatym w potas i magnez. Pomagają zachować skórze sprężystość i elastyczność. Znakomity dodatek do mleka, jogurtów, napojów mlecznych.
Bardzo często płatki górskie goszcza na moim stole podczas śniadania. na słodko, na slono, z dżemem czy z powidłami , czasem z owocami lub delikatnym sosem malinowym - pod każdą postacia smakują wspaniale. W mo...
zobacz całą opinię